Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SMRT SNJEŽNE KRALJICE (2) Evo zašto Svjetski kup na Sljemenu nažalost postaje neodrživ

snjezna-kraljica

Dva su glavna razloga, zbog kojih Snow Queen Trophy polako postaje suvišan. Prvo, Zagreb je već neko vrijeme pretopao za utrke Svjetskog kupa.

Ove je godine došlo do četvrtog otkazivanja jedne utrke, a mnogi su se slalomi održavali u gotovo nemogućim uvjetima, uključujući i prvu ovosezonsku utrku. Predstavnici Hrvatskog skijaškog saveza i njihovi podržavatelji kažu da je i u čuvenim skijalištima poput Garmisch Partenkirchena i Adelbodena početkom siječnja bilo jednako toplo kao u Zagrebu. Ali, Zagreb se ne može uspoređivati s tim skijalištima, zato što Zagreb nije skijalište. Zagreb nije ni sportsko skijalište ni središte zimskog i skijaškog turizma.

Snježna kraljica bila je herojski sportsko-turistički pothvat, koji je Zagrebu donio veliku globalnu vidljivost i multiplicirao zagrebački turistički potencijal. Ali, zbog globalnog zatopljenja i nedostatka snijega. taj se uzbudljivi projekt pretvorio u agoniju i neprekidno lamentiranje o tužnoj sudbini sljemenskih skijaških staza, usprkos udarničkom radu ljudi koji te staze pokušavaju osposobiti za natjecanja.

Zagreb je, naprosto, postao pretopao za utrke Svjetskog kupa u skijanju i s tom je nepovratnom činjenicom glupo polemizirati. Drugo, Snježna kraljica zanima sve manje Hrvata. Budimo realni, koliko gledatelja zadnjih godina dolazi na Snježnu kraljicu?  Par tisuća, otprilike kao na neku  drugorazredni nogometnu utakmicu. Zašto su Hrvati izgubili interes za Snježnu kraljicu? Zato što nemaju za koga navijati.

Poslije obitelji Kostelić, Ane Jelušić i Nike Fleiss hrvatsko skijanje nema ni jednu zvijezdu, osim Filipa Zubčića, koji je ipak veleslalomaš. Zrinka Ljutić možda postane zvijezda. Ako, dakle, u Zagrebu nema snijega, i ako lokalna publika nema za koga navijati, logično je da je Snježna kraljica postala teško održiva: i fizički i financijski. Svakako treba razumjeti čelnike Hrvatskog skijaškog saveza, koji se svim silama bore za preživljavanje Snježne kraljice. Bojimo se, međutim, da je njihova borba dugoročno uzaludna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.