Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GASTRONOMIJA SE VRATILA NA DOLAC U četvrtak se otvara Salo, zanatska pekarnica i bistro s cijenama od tri do deset eura

salo-svi

Gastronomija se poslije dvadesetak godina napokon vratila na Dolac. Na glavnoj zagrebačkoj tržnici nije bilo zaista ozbiljne hrane još otkako su Ana Ugarković i Dino Galvagno 2003. i 2004. radili u Kerempuhu, koji se nedavno trajno zatvorio. A na Opatovini iznad Dolca, u blizini Kerempuha, u četvrtak 12. siječnja otvara se Salo, inovativni i posve jedinstveni gastronomski projekt kakav Hrvatska još nije vidjela. Salo, iza kojeg stoje Tvrtko Šakota, Petra Jelenić i Matija Belković iz Cogita, kombinacija je zanatske pekarnice, slastičarne, bistroa i specialty cafea.

salo-prostor

Salov asortiman sastoji se od desetak kruhova i dvadesetak slanih jela , peciva i kolača. Bazični kruh od biodinamičke, svježe mljevene pšenice (koja se melje na licu mjesta u Salu) košta 4 eura a kruh od starih sorti kukuruza s raži 5,3 eura. Uz kruhove od domaće, biodinamički uzgojene pšenice, kukuruza i raži, tu su još i shokupan, ciabatta, focaccia i proja. 

Slani dio Salove ponude sastoji se od štrukli, jagli, slanih zlevki, humusa od zelenčeka ali i kruha serviranog s kućno proizvedenim maslacem illi čvarcima. Među dnevnim jelima obavezno će se nuditi juhe i pizza iz protvana, čiji će se sastojci svakodnevno mijenjati s obzirom na mikrosezonsku nabavu. Petra Jelenić peče desetak tradicijsko-modernih, rustikalnih peciva i kolača.

Danas smo probali slatko slane salenjake s džemom od pečenih šljiva. Riječ je o Salovom potpisnom pecivu, koje je fenomenalno. Gospoda Jelenić jutros je još pekla buhtle, velike husare i zlevke. Najskuplje jelo u cijelom Salu su jagle s paškim sirom i istarskim uljem, koje koštaju deset eura, što je odlična vrijednost za novac. Kave u Salu dolaze s jedne parcele na teško dostupnoj plantaži, i u dosta posebnim varijantama: latte se priprema sa sušenim malinama i ciklom, ili s listom smokve. Salo će držati desetak vina, uključujući Tomce, Šembere Piquentum. Lokal na uglu Opatovine i Skalinske toplo je uređen s puno svijetlog drva, ručno izrađenim posuđem, i velikim prozorima s pogledom na terase iznad Dolca: Ispod prozora spremljene su vreće s brašnom i pšenicom. Sve što stoji u prostoru Sala se koristi, nema dekorativnih elemenata osim jednog starog obiteljskog veza iz škrinje Petre Jelenić. 

Lokacija je iznimno prometna pa bi Salo moralo postati instantni komercijalni uspjeh. Salo počiva na tri snažna vrijednosna elementa: riječ je o povjerenju u prirodne i lokalne, hrvatske sastojke, o čvrstom stavu da Salo neće prodavati ni jednu stvar iza koje njegovi osnivači ne stoje, i o vjeri u visokoprofesionalno i bezuvjetno pošteno ugostiteljstvo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.