Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eater tvrdi da u barem 15 restorana u New Yorku dvoje ljudi ne mogu večerati za manje od 1000 dolara. Bez vina.  

Eater je ovih dana objavio pomalo depresivan prikaz utjecaja inflacije na njujoršku fine dining scenu. Najutjecajniji smerički gastro portal prvo konstatira da je Per Se Thomasa Kellera digao cijene za 35 dolara, pa sada degustacijski meni košta 425 dolara. Per Se je, naravno, uvijek bio neusporedivo jeftiniji od svog najbližeg susjeda, čuvene Mase, koja je lani digla cijene za 100 dolara po svom omakase meniju.

Eleven Madison i Yoshimo također su povisili cijene degustscijskih menija za više od 100 dolara. Što, primjerice, znači da dvoje ljudi u Masi uopće ne mogu platiti račun manje od 2000 dolara, pod uvjetom da piju samo vodu i čaj, koji se u Masi besplatno toči tijekom cijelog ručka ili večere. Masa je, naravno, već petnaestak godina najskuplji restoran u New Yorku i jedan od najskupljih na svijetu (ovdje ne računamo restorane koji gastronomskom ignorantima serviraju jestivo zlato).

Međutim, Eater je ustvrdio da u najmanje petnaest njujorških restorana, uslijed inflacije, dvoje ljudi ne mogu večerati za manje od tisuću dolara, i to bez vina. Očito je da je inflacija fine dining scenu učinila uglavnom nedostupnom široj publici. Apsurdno je pak i izrazito opasno za budućnost restoranske industrije, da mnogi fine dining restorani ni s tako visokim cijenama ne donose profit. Dapače, Per Se se prije nekoliko godina našao u težem skandalu, pošto se ustanovilo da zaposlenima nije isplaćivao napojnice ostavljene na karticu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.