Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO Kušali smo nova Šemberova vina: Ab Ovo, 5th Generation i pjenušac 97 više su nego izvrsna.

sember-vina

O Uskrsu lanjske godine posjetili smo obitelj Šember u Pavlovčanima na Plešivici. Tog smo sunčanog popodneva, uz niz klasičnih Šemberovih vina, probali i dva potpuno nova: rizling Ab Ovo, koji je odležavao u betonskom jaju, i cuvee 5th Generation, koji je dozrijevao u drvu. Oba su vina buteljirana prošle jeseni. Premda im treba još bar pola godine u boci, Ab Ovo i 5th Generation već su sad impresivni. Ab Ovo je rizling koji je napravljen u amfori da bi se zatim preselio u betonsko jaje. Ab Ovo je, iako se radi o jačem maceratu, zadržao dio primarnih aroma rizlinga.

Vino je bogato, gusto, snažno, ekspresivno i općenito odlično, s puno bogatih okusa, od korice citrusa preko pečenih smokava, do dugog aftertastea u kojem se miješaju mineralnost i lagane nijanse calvadosa. S godinama u boci Ab Ovo dobit će na eleganciji i vrijediti barem 95 bodova po strožim internacionalnim kriterijima. Peta generacija cuvee je rizlinga, chardonnaya, bijelog pinota i crvenog veltlinca. Radi se o jednom od najkomunikativnijih oranža u Hrvatskoj, koji prirodno asocira i na Tomčev Marany.

Novi Šemberov cuvee iz berbe 2021. veseo je, vibrantan, s dosta voća za oranž, a opet jako supstancijalan i nekako zabavno ozbiljan. Riječ je, nadalje, o tehnički besprijekornom vinu koje se po mnogočemu može uspoređivati s velikim jantarnim vinima s talijansko slovenske granice. Čim se kiseline integriraju, ovo će vino, kao i Ab Ovo, moći ciljati visoka međunarodna priznanja. Šemberi su uoči Božića pustili na tržište i niskotiražni, ekskluzivni pjenušac 97. Podsjetimo, radi se o pjenušcu iz vinograda posađenog 1922, godine pa se berba iz 2018. zvala 96. dok se aktualno vino iz 2019. zove 97.

Ovaj originalni pjenušac proizveden je od starih plešivičkih sorti, među kojima glavnu ulogu igra žuti plavec, grožđe s visokom kiselinom.

Pjenušac 96 bio je izrazito rasplesan i vibrantan, laganog tijela; podsjećao je na Larmandier Bernierov Terre de Vertus. Šember 97 mnogo je bogatiji, s izraženim autolitičkim aromama. Radi se o još jednom izvrsnom pjenušcu obitelji Šember, koji se stilski, ali ne i kvalitetom, značajno razlikuje od svog prethodnika. Obitelj Šember svojim je novim vinima pokazala da spada među onih nekoliko vinarija u Hrvatskoj, koje najbrže napreduju i koje imaju kristalno jasnu viziju svoje budućnosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.