Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Champagni je u 59. godini umro Erick De Sousa, prvi biodinamičar i Portugalac među proizvođačima šampanjca

de-sousa

U Champagni je u 59. godini umro vinar Erick de Sousa, jedan od pionira organskih šampanjaca. De Sousina vinarija u Avizeu bila prva certificirana biodinamička vinarija u Champagni. De Sousa je imao pomalo kultni status u Champagni, a njegovi De Sousa šampanjci bili su iskrena posveta kredastom terroiru Côte des Blancsa. Vinariju su još prije nekoliko godina preuzela De Sousina djeca  Charlotte, Julie i Valentin.

Šampanjska kuća De Sousa & Fils osnovana je 1950-ih, kad se Antoine De Sousa, sin portugalskog emigranta, oženio Zoémie Bonville, iz obitelji vinogradara koja je nekoliko generacija radila i živjela u Avizeu. Erick de Sousa vinariju je od oca preuzeo 1986.

de-sousa-sampanjac

Kad imate portugalsko ime i želite raditi šampanjac, brzo se susrećete s mnogo predrasuda. No umjesto da odustane, Erick de Sousa s obitelji je odlučio pokazati ne samo da su njihovi šampanjci ravnopravni starosjedilačkima već i da mogu biti nešto više. 

De Sousini šampanjci nisu bili samo prvi certificirani biodinamički šampanjci, godine 1999. kad je malotko u regiji razmišljao i o organskom uzgoju. Njihov asertivni stil i karakter, mineralnost, kiseline, jaka terroirska crta, svima su pokazivali vrijednosti koje jedini Portugalac među vinarima Champagne vidi u toj regiji. Prava De Sousina specifičnost su stare loze, ručna obrada vinograda,  metikulozna briga za tlo i lokalni biom te korištenje niza starih metoda u podrumu. De Souse obrađuju 14 hekatra grand cru vinograda u Côte des Blancs. Loze rastu na 20 centimetara zemlje ispod koje je 300 do 400 metara krede. Cuvee des Caudalies radi se od grožđa s loza starijih od 50 godina, koje obrađuju s konjima. De Sousa šampanjce u Hrvatsku uvozi Željko Bročilović Carlos (Fine Wines)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.