Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVE STATISTIKE Izvoz pjenušaca lani je rastao gotovo 30 posto, vinari najavljuju nove nestašice za Valentinovo

fuliranje-sampanjac

Eurostat, ured Europske unije odgovoran za statistiku, izbacio je preciznu listu najvećih proizvođača vina po zemljama. Za svoje podatke Eurostat je koristio nacionalne statističke urede, koji su brojke dobivali izravno od proizvođača vina. Vinarije Europske unije u 2021. godini su tako proizveli 17.6 milijardi litara vina, što je povećanje u odnosu na 2019. godinu kada je proizvedeno 15.6 milijardi litara.

Vodeća zemlja po proizvodnji vina je Španjolska s gotovo pet milijardi litara proizvedenog vina. Ovaj podatak ne čudi s obzirom kako upravo Španjolska ima najveći broj hektara vinograda u Europi. Druga zemlja je Italija koja je također proizvela tek nešto manje litara od prvoplasirane Španjolske, blizu 5 milijardi. Francuska zauzima treće mjesto s 20% sveukupne proizvodnje vina u Europi i 3.4 milijarde litara. Ostatak ljestvice zauzimaju Njemačka s 1.3 milijarde, Portugal s 0.7 milijardi i Mađarska s 0.3 milijarde proizvedenih litara vina. Među zaradom od vina daleko najuspješniji su Francuzi koji su izvezli vina u vrijednosti od 12 mlijardi eura, dok su Talijani na drugom mjestu s 8 milijardi, a Španjolci “tek” treći s 3 milijarde eura vrijednosti svojeg izvoza vina. 

Ostala zanimljiva statistika koju je ovih dana izbacio Eurostat je podatak kako je izvoz pjenušavog vina porastao za gotovo 30% u 2021. godini, s najvećim udjelom izvoza prosecca (43%), šampanjca (15%) i cave (10%). Pjenušava vina su iz Europske Unije najčešće išle za SAD i Ujedinjeno Kraljestvo. Vinari najavljuju da bi se nove nestašice pjenušaca i šampanjaca, poput ove koju smo vidjeli tijekom božićnih blagdana, mogle ponoviti za Valentinovo.

Hrvatska proizvodnja vina u blagom je porastu u odnosu na 2020. godinu (3%), te je sa svojih ukupno 21.213 hektara proizvela 449.104 hektolitara vina. Najzastupljenija sorta kod nas je graševina, a ukupan izvoz hrvatskih vina u 2021. godini iznosio je skoro 20 milijuna eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.