Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

New York je legalizirao kompostiranje ljudi

kompost

Vama može biti morbidno razmišljati što se događa s našim tijelima nakon što umremo, ali guvernerki New Yorka Kathy Hochul to je važno društveno i ekološko pitanje. Pa je ovih dana potpisala novi zakon koji se bavi upravo time.

Nove smjernice službeno legaliziraju kompostiranje ljudskih ostataka, takozvanu zelenu metodu pokapanja o kojoj već duže vrijeme raspravljaju pobornici alternativnih, ekološki prihvatljivijih rješenja sahranjivanja ljudi, posebno u izrazito naseljenim sredinama.  New York je sada šesta američka savezna država koja je odobrila kompostiranje ljudi. Slični zakoni već su doneseni u Kaliforniji, Coloradu, Oregonu, Vermontu i Washingtonu.

Ova metoda naziva se i”prirodna organska redukcija” ili “terramacija”, i postupak uvelike podsjeća na kompostiranje u vrtovima, samo što se odvija u posebno dizajniranim objektima. Jedan čovjek nakon mjesec dana daje oko jednog kubika komposta, koji se može tradicionalno zakopati na groblju ili koristiti kako se kompost inače koristi. Pristaše ove metode nerijetko koriste kompost kako bi na mjestu ukopa posadili stablo koje simbolizira novi život i spomen na preminulu osobu.

Prema studiji tvrtke Seattle Green Funeral Home Recompose, cijeli ovaj proces izaziva znatno manje emisije ugljičnog dioksida od drugih metoda, uključujući ukope i kremacije. Iako je ljudsko kompostiranje sada legalno, pogrebna poduzeća u New Yorku tek ga trebaju ponuditi kao uslugu kupcima. Posebne propise koji se bave tim procesom prvo će morati uspostaviti lokalne vlasti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.