Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orijent u Petrinjskoj zatvorio se ‘do daljnjeg’

orijent

Na vratima slastičarne Orijent u Petrinjskoj 2, odmah do Trga bana Jelačića, zalijepljen je bijeli list papira na kojem je plavom penkalom napisano: “Od 31.12.2022. ne radimo do daljnjega”. Ne spominju se godišnji odmori, preuređenje ili bilo kakav treći razlog za zatvaranje. Kad u mobitel upišete Orijent, Petrinjska, pojavljuje se obavijest Privremrno zatvoreno.

Orijent u Petrinjskoj ekspozitura je glasovite slastičarnice Orijent u Maksimirskoj, koja je prije tri godine promijenila vlasnike. Novi vasniik otvorio je novi Orijent na jednoj od najprometnijih lokacija u Zagrebu, ali nije uspio zadržati kvalitetu kolača starog Orijenta, najbolje tradicionalne sladtičarne u poslijeratnoj povijesti zagrebačkog slastičarstva. Neki su deserti, poput kesten pirea, i kolača od kestena, ostali sadvim solidni, no mnogima se kvaliteta dramatično urušila. To osobito vrijedi za sladolede. Svojedobno čuveni Orijentovi sladoledi, koji su se desetljećima izrađivali isključivo od prirodnih sastojaka, odjednom su dobili okus po prašcima i umjetnim aromama.

Rijetki novi proizvodi, poput krafni s  gourmet” nadjevima, bili su upravo katastrofalni: nadjev od pistacija imao je teksturu cementa, dok su same krafne bile žilave. Nije nam jasno tko je Orijentu uvalio nešto tako neprofesionalno i zaista teško jestivo. Orijent je nove izvore prihoda tražio i u prodaji psećih kolačića, što se može doimati simpatično, ali može zvučati i dosta očajnički. Orijent u Petrinjskoj, koji ima veliku terasu s pogledom na Trg, bio je stalno pun, ali pred njim se nisu stvarali redovi, kao pred Vincekom u Ilici. Vincek naprosto, pruža neusporedivo bolju vrijednost za novac: obje su slastičarne gastronomski mediokritetske, ali je Vincek bitno jeftiniji, a kolači su veći. Orijent bi, čini se, mogao povećati prihode jedino ako počne točiti puno različitih alkohola, što znači da bi se trebao pretvoriti u kavanu s kolačima. No, to traži prelazak na sasvim drukčiji poslovni model.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.