Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako se najekološkije riješiti božićnog drvca? Pojedite ga

Ovih dana počinje veliki masakr božićnih drvaca. Tjednima ćemo ih gledati, uvela i mrtva, pred kućama, dok gradske službe ne odvezu sve što mogu. No, postoji i prihvatljiviji i održiviji način da se riješite božićnog drvca. Možete ga pojesti.

Pinije, jele, smreke, cedrovi…većina vrsta koje koristimo kao božićna drvca jestive su, aromatične i sadrže nešto vitamina. I mogu se koristiti za najrazličitija jela i pića. Chefovi savjetuju da drvca jednotavno promatrate kao ružmarin i koristite grančice i iglice za aromatiziranje hrane i koktela. Celer je jedan od namirnica koje najljepše idu s mirisom bora, Gin&Tonic idealan koktel za borove iglice. Možete ih koristiti svježe ili osušiti. Možete ih ispeći u pećnici dok se skoro ne karboniziraju i od njih napraviti borov pepeo, jedan od omiljenih začina u fine dining restoranima, koji se može koristiti i kao gnojivo za biljke i za čišćenje u kuhinji.

Rene Redzepi redovno koristi bor u jelima u Nomi. Jordi Roca koristi bor u svom legendarnom desertu lebdećem oblaku. Od iglica s božićnog drvca baš ne možete napraviti sirup, za to vam treba mlađa biljka, ali ih možete ukiseliti i kandirati. Možete njima aromatizirati ulja i octeve. Za više ideja i dugoročnu strategiju jedenja božićnih drvaca, možete kupiti knjigu Julie Georgalis How to Eat Your Christmas Tree. Ova londonska pekarica već godinama vodi popularni supper club u kojem se gosti okupljaju kako bi nakon Božića pojeli borove. Meni uključuje masline punjene borovim iglicama, mrkvu mariniranu u cikli i ekstraktu bora, sladoled od smreke, brownie od pinije, čaj od bijele jele i kekse od pinjola. Najbolji okus bora u našem životu zasad je  sladoled od božićnog drvca u slastičarnici Rocambolesc Jordieja Roce u Barceloni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.