Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da restorani koriste prelazak na euro da bi digli cijene: butelja od 200 kuna sad košta 30 eura

restoran-euro

Danas smo ručali u vrtu jedne popularne gostionice blizi Kvaternikova trga. Po ovom prekrasnom vremenu šteta je jesti bilo gdje unutra. Puno je bolje sjećati se da ste drugi dan nove godine mogli jesti vani i uživati u proljetnom suncu. Uz ručak smo naručili butelju izvrsne Stinine Vugave, koja na vinskoj karti košta 200 kuna (na vinskoj karti cijene još nisu preračunate u eure). Kad smo plaćali, na računu je pisalo da Vugava košta 30 eura, što iznosi malo više od 225 kuna.

Ovdje se, dakle, ne radi o laganom zaokruživanju na gore, nego o poskupljenju od 12 posto. Glavno jelo također je, u eurima, bilo nešto skuplje nego još prekjučer u kunama. Ne navodimo ime restorana, jer se prvo želimo uvjeriti jesu li i drugi zagrebački restorani slično postupili, ili je ovo izdvojen slučaj. No, činjenica je da supermarketi i mnoge druge trgovine nisu podigli cijene tijekom konverzije, već i zato jer je to dosta antipatično. Za imidž hrvatske restoranske industrije nipošto nije dobro ako prelazak na euro iskoristi kao izliku za dodatni, navodno nevidljivi rast cijena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.