Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

PROGLAŠAVAMO POBJEDNIKA Jeffrey Vella je Chef godine za 2022. s rekordnih 198 bodova!

chef-godine-2022-vella

Nikad u povijesti izbora za Chefa godine ili Restoran godine nitko nije dobio gotovo 200 bodova. Jeffrey Vella upravo je postao apsolutni rekorder prema broju osvojenih bodova, u svim našim izborima. U redu, u izborima za Chefa i za Restoran godine 2022. sudjelovalo je najviše birača dosad, njih više od pedeset. No, Vellin je rezultat svejedno impresivan. I apsolutno zaslužen; radi se o stanovitoj vrsti ispunjenja povijesne pravde.

Jeffrey J. Vella rodio se na Malti, u imućnoj hotelijerskoj obitelji. Od rane mladosti radi u kuhinjama. Prije petnaestak godina kuhao je, primjerice, u legendarnom, brutalno raskošnom restoranu Gordon Ramsey at Claridge’s u srcu londonskog Mayfaira. Vella je u Zagreb došao kad je Esplanade još nosila Regentov predznak. Odmah je preporodio Esplanadine restorane. Zinfandel’s je u Vellino vrijeme postao uvjerljivo najbolji zagrebački restoran uz Marcellino.

jeffrey-vella

Marija Čerhaka, dok je Le Bistro dostigao najveću popularnost otkako postoji. Dok je radio u Esplanadi, Vella je objavio elegantnu kuharicu posvećenu hrvatskim sastojcima. Na naslovnici je pozirao s velikim kovačem. Poslije Esplanade Vella je otišao u Dubrovnik, gdje je Gil’s pretvorio u 360 by Jeffrey Vella. Nakon 360 gospodin Vella pokrenuo je više restorana u Europi, kratko je vrijeme kuhao u dubrovačkom eksperimentalnom fine dining restoranu Portrait, pa potom u nekoliko zagrebačkih restorana  uključujući Oranž (bio je to najbolji street food ikad u Zagrebu) i Barbieri’su.

Da bi na kraju otišao u Rovinj. U Rovinju je postao glavni chef svih Maistrinih restorana, njih više od sto. Vella osobno kuha u resetoranu visoke kuhinje Cap Aureo, jednom od najambicioznijih restorana u Hrvatskoj.

Vella je u Cap Aureu jednako radikalan kao Tvrtko Šakota u Navu: samo najbolji sastojci, što više mikrolokalnih namirnica, tjedne ili mjesečne promjene menija u skladu sa sezonama, degustacijski meniji od pet ili šest sve do trideset sljedova. S tim da Jeffrey Vella želi da njegovi gosti razmaženo uživaju u svakom segmentu restoranskog iskustva. Jeffrey Vella, čovjek koji se potpuno poistovjetio s Hrvatskom, jedan je od velikih europskih modernističkih chefova našeg vremena. Sjajno je što je hrvatska profesionalna zajednica i ovim izborom prepoznala Vellinu važnost.

Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine

Zmajska pivovara bavi se stalnim istraživanjem mogućnosti slaganja različitih pivskih žanrova s modernom gastronomijom: nedavni zagrebački tasting moćnog kiselog piva Critters Went Beserk s bean-to-bar Taman čokoladom pokazuje da su mogućnosti doslovno bezgranične.

Pravila izbora za Chefa godine

Chefa godine, kao i Restoran godine, biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, investitori, novinari, restoranski menadžeri. Svatko može glasati za pet chefova, ali ne smije biti financijski povezan ni s jednim chefom za kojeg je glasao. Prvoplasirani chef dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.