Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I VIVAT BIRAJU VINO GODINE Četvrto mjesto osvaja Zurin Grk Bartul s 28 bodova

Grk je trenutno najtraženije i najskuplje hrvatsko bijelo vino, gledamo li prosječnu cijenu. Grk je unatrag nekoliko godina postao široko popularan, a ukupne su količine smiješne, manje od 100 tisuća butelja. Proizvođača je također veoma malo, desetak na Korčuli i nekoliko na Pelješcu.

Korčulanska obitelj Batistić Zure vjerojatno je najveći proizvođač ove autohtone dalmatinske sorte, koja daje lako prepoznatljiva vina velikog tijela, tople, južnjačke aromatike, ali i visokih kiselina, što je netipično za Dalmaciju. Zurin Grk Bartul iz 2019. godine osvojio je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, što nije prvo veliko međunarodno priznanje za ovu vinariju.

Dapače, godinu dana ranije njihov je pošip odvojio Decanterovu platinastu medalju, što znači da Zure kontinuirano proizvodi bijela vina vrlo visoke kvalitete. Grk je sasvim sigurno jedna od onih nekoliko sorti koje će postati ikonografski predstavnici hrvatskih vina u svijetu. Utoliko je dobro da su naši birači visokim plasmanom za Zurin Bartul pokazali da respektiraju grk.

Vivat Fina Vina – Partner izbora Vina godine

vivat

Zagrebački Vivat stalni je pokrovitelj izbora za Vino godine. Vivat je jedan od najvećih distributera vina i jakih pića u Hrvatskoj. Vivat, koji u Zagrebu ima dvije vinoteke, ekskluzivni je zastupnik Taittingera, Allarta, Antinorija, Miravala, Ferrarija, Loimera i niza drugih velikih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

U izboru za Vino godine sudjeluje dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.