Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aquila je klasični bistro sa chefom koji zna kuhati. Ovakvi restorani kronično nedostaju centru Rijeke 

aquila-sala

Rijeka, a posebice centar Rijeke loše stoji s restoranima i gastronomijom općenito.  O tome smo pisali više puta. Međutim, sve je više novih, lijepih priča koju tu surovu, ali istinitu tvrdnju demantiraju. Aquila, koja se otvorila krajem prošle godine, jedan je od restorana koji je nedostajao Rijeci.

Riječ je o klasičnom i jasno definiranom bistrou čiji kuhar stvarno zna kuhati. Rudolf Arnold, chef i vlasnik, pohađao je talijansku Almu i to se vidi na njegovim jelima. Na jelovniku je kratak izbor jela koja su dobro pogođena. Osim toga, Aquila ima i poštene ugostiteljske prakse. Primjerice, htjeli smo za predjelo naručiti mozaik oslića, no rekli su nam kako oslić nije dobre kvalitete i preporučili nešto drugo. Tako smo naručili tjesteninu s brancinom i rižoto s gljivama za predjelo. Oba jela su uzorno i gotovo školski pripremljena, kako i priliči bistrou.

Rižoto je sasvim sigurno napravljen propisno. Rezultat je vrlo dobro, kremasto i al dente jelo kakvo se teško može pronaći u strogom centru Rijeke. Spaghetti s brancinom također su kremasti i bogatog okusa, a napravljeni su s minimalno sastojaka i intervencija. Oba jela ostavljaju dojam restorana koji balansira klasične okuse i tehnički kuha odmjereno, ali s dosta znanja. Na jelovniku su četiri glavna jela, a mi smo se odlučili za striploin i brancin.

Striploin dolazi profesionalno ispečen medium rare, s demi glace umakom i pireom. Tanjur je uglavnom uspješan, nedostaje mu malo da bude izvanredan. Meso je dobro pečeno, no umak koji ide uz njega nije uspio. Demi glace je gust i pun grudica, umjesto lijepe svilenkaste teksture i dubokog okusa. Pire je bio puno bolji. Brancin, za koji nam je rečeno da je došao s riječke tržnice, možda je i najbolje jelo koje smo probali u Aquili. Riba je bez ijedne kosti, dobro filirana, hrskave kožice i svježeg morskog okusa. Meso ribe je čvrsto, a istodobno mekano. Prilozi od leće i tikvica dobro su pogođeni. Jelu jedino nedostaje umak tipa beurre blanca koji bi upotpunio tanjur. Aquila bi mogla poraditi na određenim sitnicama poput toplih tanjura i krupne soli za steakove ili boljem umaku, a ono što je kritično su kruh i deserti.

Kruh je industrijski i bilo bi bolje da ga Aquila ni ne nudi. Deserti, ionako najveća slabost hrvatske restoranske industrije, tek su nešto bolji od kućnih. Bez obzira na pogreške u koracima, Aquila je uzoran restoran na kojem bi se mogla temeljiti buduća riječka priča. Bez klasičnih bistroa i edukacije publike na ovakvim jelima nema napretka u amiciozniju kuhinju. Vinska karta je prepuna restoranskih hitova, poput Maranyja i Rockstara koji još nisu sasvim rasprodani, kao i Claia i Piquentuma. 

Uređenje restorana je decentno i suvremeno, no osjećaj je pomalo podrumast pa je šteta što nema terasu, iako je to zbog lokacije apsolutno nemoguće. Servis je educiran o jelima i vinima koje nudi i komunikacija s kuhinjom je dobra, što je više nego što možemo reći za većinu restorana. Aquila zasad ostaje bez konkurencije najbolji restoran u centru Rijeke. Ručak s dva predjela, dva glavna jela, jednim desertom i buteljom Rockstara platili smo nešto manje od 100 eura. 

AQUILA

Titov trg 6, Rijeka

HRANA -4 VINA 4 SERVIS 4 AMBIJENT +3 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.