Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANTISHOPPING VODIČ ZA NOVU GODINU Hrana i piće koje zaista ne biste trebali kupovati

Danas je zadnji dan velike blagdanske kupnje. Sutra i preksutra veći dio Hrvatske i svijeta prepustit će se uživanju u neumjerenim količinama hrane, vina i jakih alkohola.

Što, međutim, nipošto ne znači da trebamo jesti i piti sve i svašta. Evo kratke liste stvari koje bi i za ovu Novu godinu morali izbjegavati.

1. Pjenušci za 12 do 20 kuna

Supermarketi zadnjih dana barnumski reklamiraju pjenušce za 12, 15 ili 18 kuna. Radi se o smeću koje treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ti su pjenušci ustvari gazirana pića, baš kao cola ili većina gaziranih pića, koja se sastoje od dodanih kiselina, šećera i ostataka vinskih baza. U supermarketima ( i bilo gdje drugdje) teško je pronaći gori proizvod od takvih pjenušaca.

2. Kosovska vina u velikim bocama

Prije pola godine Državni je inspektorat otkrio da se u Hrvatsku masovno uvozi falsificirana graševina s Kosova, koja se prodaje u velikim, uglavnom plastičnim bocama. Vino je i dalje u distribuciji. Osim što su patvorena, ta su vina apsolutno grozna i ne vrijede ni smiješan novac za koji se prodaju. Ako su vam buteljirana vina izvan budžeta, kupite bag in box renomiranih proizvođača, poput Belja i Iločkih podruma. Bag in box je, poslije butelje, ionako najprimjerenije pakiranje za vino, jer ga dulje vrijeme drži svježim.

3. Gotova francuska salata

Nemojte kupovati francusku salatu u kutijama, kanticama ili rinfuzi, jer kupujete proizvod opterećen nužnim industrijskim ograničenjima i aditivima. Francusku salatu strahovito je lako napraviti kod  kuće. Da biste napravili francusku uistinu ne trebate znati kuhati bolje od prekvalifikanata za Masterchef.

4. Pakirano mljeveno meso

Mnogi Hrvati danas ili sutra kuhaju sarmu. Pa upravo kupuju goleme pakete miješanog mljevenog mesa. Što je dubinski pogrešno, jer nikad nećete doznati što su vam uvalili u nadjev za sarmu koji ste upravo kupili. Meso sameljite sami, ili tražite da vam ga samelje mesar. Bolji supermarketi rutinski melju meso pred kupcima. 

5. Pakirani kolači

Kolači iz supermarketa imaju dva problema: napravljeni su od mediokritetskih sastojaka i proizvedeni su tako da bi mogli dugo stajati na policama i u hladnjacima. Ako već ne želite sami peći kolače,kupite ih u slastičarnama. U slastičarnama su barem svježi. Tek nekoliko supermarketa u cijeloj Hrvatskoj drži uistinu dobre kolače.

6. Odojak iz restorana 

Ovo je kontroverzno. Mnogi su obožavatelji odojka sretni, zadovoljni i ponosni, kad uspiju naručiti odojak iz nekog renomiranog restorana. Što je bolje od odojka s ražnja ili iz krušne peći? Problem je, međutim, u tome što ste s odojkom iz restorana osuđeni na hladno meso i na koži sumnjive teksture.  Ako odojak ispečete kod kuće, uživat ćete u vrućem mesu i hrskavoj kožici, bez koje odojak nije odojak. A ne postoji komad mesa, koji se jednostavnije peče od odojka. S pečenjem odojkom ne možete pogriješiti, baš kao ni s francuskom salatom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.