Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinoteka Wine and Spirits by Vinea Gold drži nekoliko genijalnih vina, koja se prije nisu prodavala u Hrvatskoj

Henschke iz Eden Valleya u Južnoj Australiji najuglednija je australska privatna vinarija. Henschke, osnovan prije više od 150 godina, i danas je u obiteljskom vlasništvu, što je skoro pa nevjerojatno za korporacijski milje australske vinske industrije.

Henschke je najpoznatiji po shirazu Hill of Grace, koji trenutno košta između 700 i 800 eura za bocu, i koji se, uz Penfoldsov Grange, smatra najprestižnijim australskim vinom. Međutim, Henschke proizvodi i niz drugih, redovito izvrsno ocijenjenih vina, u raznim rangovima cijena.

Craggy Range obiteljska je vinarija smještena u novozelandskom Hawke’s Bayu. Craggy Range proizvodi neke od najbolje ocijenjenih crnih pinota u Novom Zelandu, ali ni sauvignoni ni shirazi nisu loši. Naprotiv. Craggy Range uvozio se u Hrvatsku do prije desetak godina. Pretprošle godine u jednom smo varaždinskom restoranu naletjeli na Pinot Noir iz 2008. godine koji je, usprkos raspadnutoj etiketi, bio u fantastičnom stanju, što govori o stvarnom karakteru i dometima Craggy Rangea.

Ben Rye jedno je od najspektakularnijih talijanskih slatkih vina. Radi se o prosušenom, visokokoncentriranom sicilijanskom muškatu, kojeg proizvodi Donnafugata, začetnica preporoda sicilijanske vinske industrije.

Henschke, Craggy Range, Ben Rye i druge Donnafugatine butelje kao i još nekoliko velikih svjetskih vina poput Kurnija iz Marchea, Encrya iz Champagne ili Conterna Fantina iz Barola, mogu se kupiti u vinoteci Wine and Spirits by Vinea Gold, u strogom centru Zagreba, u Gundulićevoj ulici blizu križanja s Masarykovom (Hill of Grace zasad se ne prodaje).

Vinoteka, otvorena u ljeto 2022. drži još mnogo drugih uvoznih vina, kao i vina pojedinih uglednih  hrvatskih vinarija, poput baranjskog Zlatnog brda, kao i niz ozbiljnih žestokih pića, od ginova i votke Old Pilotsa, do veoma starih godišta legendarnog škotskog malta Balvenie.

Vinea Gold vinska je podružnica velikog distributera jakih pića G3Spirits, a njena prva trgovina značajno je obogatila zagrebačku ponudu vrhunskih inozemnih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.