Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šest savršenih i savršeno jednostavnih koktela s pjenušcima za novogodišnje slavlje

Novogodišnje slavlje gotovo je nezamislivo bez pjenušaca, a otvaranje boce sastavni je dio rituala svjetskog značaja.

Sasvim je svejedno koji ćete pjenušac otvoriti za novu godinu, od najskupljeg vintage šampanjca odležanog nekoliko desetljeća do pristupačne španjolske cave ili čak talijanskih prosecca, važno je da su mjehurići u čaši!

Ipak, sav taj ritual pomalo je gurnuo pjenušce u novogodišnjoj noći u stereotip. Prečesto ih getoizira na pretjerano, čak i nepotrebno teatralno otvaranje čepova, vrlo često zanemarujući ih u potpunosti kao krasna, opojna i zanimljiva vina proizvedena velikom vještinom i tradicijom.

Jer pjenušci se mogu i savršeno kombinirati s novogodišnjim jelima, i to sa svim slijedovima. Kombinacije jela i pjenušaca pripadaju doista vrhunskim kategorijama koja su nam široko dostupna. Jednostavno, pjenušci su vina koja pristaju nevjerojatno velikom izboru kombinacija i namjena.

Za ovu prigodu pomaknut ćemo se i korak dalje uz naš prijedlog šest savršeno jednostavnih koktela za novogodišnje slavlje, koje možete pripremiti i sami, bez velikih priprema ili zahtjevnih tehnika.

Ono što pjenušce čini doista fantastičnim bazama koktela je njihov raspon slatkoće. Sama zamjena primjerice brut pjenušca jednim demi-secom promijenit će ne samo slatkoću već i ukupni doživljaj koktela, dakako, potpuno prema osobnim željama. I ne zaboravite da pjenušce obavezno morate dovoljno ohladiti prije posluživanja.

KIR ROYALE

  • 90 ml suhog pjenušca 
  • 10 ml Crème de cassis (likera od crnog ribiza)

Jedan od najjednostavnijih koktela koje možemo zamisliti, a toliko ukusan i zavodljiv. U čašu za pjenušac ulijte liker i do vrha čaše dopunite ohlađenim pjenušcem. Prema želji možete ukrasiti npr. koricom limuna, ali doista, vjerujte osim likera i pjenušca zapravo vam nije potrebno ništa treće.

Crème de cassis (liker od crnog ribiza) potječe iz Burgundije i neki proizvođači kvalitativno su čak zaštićeni apelacijom ‘Dijon AOC’. Iako prema zakonu imaju najmanje 450 g/L šećera najkvalitetnije etikete nemaju taj dojam slatkoće zahvaljujući astrigentnim i zemljanim notama crnog ribiza. 

FRENCH 75

tonic-french-57
  • 30 ml gina
  • 15 ml svježeg limunovog soka
  • 15 ml šećerni (simple) sirup
  • 60 ml brut pjenušca

Koktel koji je svoje ime dobio prema francuskom poljskom topu kalibra 75 mm gotovo je sinonim za novogodišnje proslave još od sredine 1920-ih godina. Gin, limunov sok i šećerni sirup ohladite ledom u shakeru ili ih jednostavno izvadite iz hladnjaka i dobro promiješajte žlicom u čaši za miješanje. Prelijte u čašu za pjenušac i dopunite ohlađenim pjenušcem. Za dekoracije vrijede ista pravila kao i za Kir Royale, možete ukrasiti npr. kriškom limuna, ali doista nije nužno.

U ovoj recepturi pjenušac ima višestruku ulogu jer dodavanjem slađih pjenušaca praktično ne morate koristiti šećerni sirup.

SPARKLING MARGARITA

  • 30 ml tequile
  • 20 ml liker or naranče (triple-sec)
  • 10 ml svježeg soka limete
  • 50 ml pjenušca

Margarita je jedan od klasičnih koktela na bazi tequile koji je izvorno nastao u omjeru 3:2:1. Sastojke margarite dobro ohladite u shakeru ili ih jednostavno, kao što smo već spomenuli, izvadite iz hladnjaka i promiješajte žlicom u čaši za miješanje. Prelijte u čašu za pjenušac i dopunite ohlađenim pjenušcem. Za dekoraciju margarita se obično koristi ukrašeni rub čaše u soli, ali uz pjenušac to i nije nužno.

Likeri od naranče najčešće pripadaju skupinama curaçao i triple-sec koji sjajno balansiraju gorčinu i slatkoću, a za ovaj koktel toplo preporučamo Cointreau triple-sec zbog teksture.

GRAND MIMOSA

  • 50 ml pjenušca
  • 50 ml svježeg narančinog soka
  • 10 ml Grand Marnier likera

Mimosa je još jedan koktel nastao sredinom 1920-ih godina i u osnovi je mješavina narančinog soka i prosecca u omjerima 1:1., a ova novogodišnja varijacija dodaje i Grand Marnier liker. U čašu za pjenušac ulijte liker i ohlađeni narančin sok te polagano dodajte pjenušac. Na kraju sve vrlo, vrlo lagano promiješajte.

Grand Marnier je triple-sec liker od naranči, ali izgrađen na bazi cognaca koji mu daje dodatnu kompleksnost i prepoznatljive arome. Zbog te kompleksnosti vrlo često je prvi izbor za flambiranje palačinki u stilu Crêpes Suzette.

Dakako, Grand Marnier možete zamijeniti i jednostavnijim triple-secom poput Cointreaua.

SPARKLING MULE

  • 20 ml vodke
  • 20 ml svježeg limunovog soka
  • 30 ml đumbiriovog piva (ginger beer)
  • 30 ml pjenušca

Moscow Mule jedan je od najpoznatijih koktela na bazi vodke, prepoznatljiv po pikantnom đumbiru, ali i bakrenim lončićima u kojima se najčešće poslužuje. U čašu za pjenušac ulijte ohlađene sastojke, najprije voidku i limunov sok, zatim đumbirovo pivo (otprilike do pola preostalog prostora u čaši) te dopunite pjenušcem. Dekorirati možete kriškom limete i listićima mente.

Za ovaj koktel birajte Ginger Beer umjesto Ginger Ale jer ‘ale’ je samo aromatiziran đumbirom i nešto slađeg dojma, dok je ‘beer’ vrlo često ferementiran i daleko pikantniji.

NEW YEAR’S SPARKLER

  • 10 ml vodke
  • 30 ml soka od nara
  • 60 ml pjenušca

Koktel čije ime ima dvostruko značenje: novogodišnji pjenušac i novogodišnji vatromet. Riječ je o još jednom doista jednostavnom koktelu. U čašu za pjenušac ulijte vodku, voćni sok i dodajte pjenušac. Sve sastojke najbolje je imati dobro ohlađene, a svakako preporučamo da sami blendate i iscijedite sok od nara jer ovo je upravo njegova sezona. Za dekoraciju možete koristiti sjemenke nara koje daju dodatan ‘pucketavi’ dojam pri ispijanju.

Ukoliko nemate nar, možete ga zamijeniti sokom od brusnica te dodati koju sušenu brusnicu u koktel.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.