Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LUKSUZNE NESTAŠICE Dan ili dva prije Badnjaka u Zagrebu je ponestalo bifteka, kavijara i dimljenog lososa

kavijar

Ovog je prosinca potražnja za luksuznom gastronomskom robom u Zagrebu premašila vjerojatno sve prethodne Božiće, što je očigledno iznenadilo dobavljače. Zagrebačko tržište nikad otkad pamtimo nije doživjelo takvu nestašicu zaista vrhunske i skupe robe. Evo činjenica.

Dan ili dva prije Badnjaka u najboljim zagrebačkim supermarketima, uključujući i famozni Crni Konzum u Radničkoj, nije se mogao kupiti biftek (obožavatelje steakova upućujemo na specijalizirane trgovine T Bone u Vukotinovićevoj i The Meat u Vlaškoj). U Black Konzumu prošlog petka gotovo da nije bilo ribe. Divlje jadranske ribe ponestalo je i na tržnicama: na sam Badnjak na Kvatriću nismo vidjeli ništa osobito impresivno, dok smo velike škampe pronašli na Dolcu, ali norveške a ne kvarnerske.

Dobrog dimljenog lososa u Zagrebu nema već nekoliko tjedana, osim u Momentsu u Masarykovoj. Bonkuloviću u Kaptol Centru ovo je zacijelo bio prvi Božić bez dimljenog  lososa u vitrinama. Bonkulović je zato uspio nabaviti nešto prilično skupog Petrossian kavijara. Mario Mendek, čija Selekcija MM distribuira jeftiniji a jednako izvrstan kavijar Calvisius, ostao je bez kavijara još početkom prosinca: ni uz privatne veze nismo uspjeli kupiti ni jednu dozu. Sasvim je neobično da usred inflacije jedno ipak malo tržište poput zagrebačkog za Božić ostane bez bifteka, dobrog dimljenog lososa, pravog kavijara i velikih rakova. Takvo, pomalo ekscesno stanje, može ukazivati na samo dvije činjenice. Ili su Zagrepčani koji imaju nešto novca odlučili za ove blagdane potrošiti baš jako puno, ili su dobavljači i trgovci podcijenili kupovnu moć nišnih gastronomskih potrošača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.