Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sretan Božić u obitelji Pilato (It’s a wonderful life)

pilato-g

Eliđo Pilato uglavnom je ozdravio. Kad smo 14. prosinca ručali kod obitelji Pilato, u Lašićima kraj Vižinade, gospodin Eliđo izgledao je desetak godina mlađe, i bio je prepun energije. Samo godinu dana ranije Eliđo Pilato bio je teško bolestan. Par tjedana prije našeg posjeta, Simona i Sanjin Pilato dobili su bebu, djevojčicu Erin. Ovogodišnji Božić u obitelji Pilato doista podsjeća na završetak legendarnog božićnog filma Franka Capre i Jamesa Stewarta, koji smo citirali u naslovu. A i vina su vrlo dobra do odlična.

Sanjin i Eliđo Pilato

Prvo smo probali bazične malvazije iz 2021. ili 2020. koje su zadržale  svježinu, zaokružile se i postale ozbiljna, prava a ne samo sezonska  vina. Zatim smo kušali malu vertikalu Pilatove najpoznatije etikete, Malvazije sur Lie.

Malvazija sur Lie iz 2018. koja je na nedavnom Decanterovom ocjenjivanju dobila 96 bodova, sada je blizu vrhunca. Kad smo je lani probali, jako su nam se svidjeli bouquet, struktura, intenzitet i duljina okusa. Sada je došlo i do skoro potpune integracije drva.

Za godinu dana, kad se novi hrast do kraja integrira, ovo će izvrsno vino vrijediti i više od 95 bodova, kao što sada vrijede starije berbe Malvazije sur Lie, osobito 2015. koja spada u najbolje odležane malvazije modernog doba. Berbi 2019. treba, međutim, još dosta vremena.

Poslije niza malvazija kušali smo novo Pilatovo vino, Chardonnay sur Lie, koje još nije došlo na tržište. Budući da chardonnay voli i sur lie tehniku i dobro dozirano novo drvo, ovaj monumentalni, kremasti  chardonnay ima potencijal da postane restoranski bestseler.

Na kraju smo kušali i novi Grande Cuvee, iz 2018. dramatične crveno crne boje, s desetak posto terana. I ovo moćno crno vino trebalo bi završiti na vinskim kartama većine istarskih, ali i mnogih zagrebačkih restorana. Božićni ugođaj tastinga kod obitelji Pilato upotpunilo je  kuhanje gospođe Pilato: maneštra s bobići bila je blaga, elegantna, a opet srčana i ispunjujuća. Neusporedivo bolja nego u većini istarskih konoba. Mirisne, meke fritule neusporedivo su ukusnije od svih fritula sa svih adventskih štandova, koje smo probali. Divan život, rekao bi James Stewart

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.