Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA SUSHIJU S KOZLOVIĆIMA Santa Lucia iz 2018. mogla bi se pokazati još boljom od platinaste Santa Lucie iz 2017

kozlovic-sushi

Sushi je jedan od najefikasnijih medija za stvaranje uspješnih i produktivnih društvenih kontakta za stolom. Prije točno dvanaest godina, kad smo vodili rubriku Salon u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista, bili smo pozvali sushi majstore iz Tekke u Radničkoj ulici, da poprate večeru s budućim predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićevim i budućim ministrom gospodarstva Ratkom Čačićem.

Tekkina vera s Čačićem i Milanovićem pretvorila se u neočekivani medijski spektakl. I lijevi i desni mediji napadali su šefove SDP-a i HNS-a zbog toga što su uživali u sushiju, a ne u domaćoj hrani. Nije pomogla ni činjenica da je tuna za sushi dolazila iz Jadrana.

Sushi skandal Zorana Milanovića i Radimira Čačića, nad kojim su se, uobičajeno licemjerno, najviše zgražavali takozvani liberalni mediji, nije, naravno utjecao na ishod parlamentarnih izbora; Milanović je uvjerljivo pobijedio. Ali je ta soareja prepuna vrhunske svježe tune definitivno lansirala Tekku među najbolje i najuspješnije zagrebačke restorane povezane s politikom, i to za dugo godina unaprijed.

U što smo se uvjerili u ponedjeljak popodne, kad je Tekka bila prepuna kao da cijene nisu više od onih iz McDonald’sa. U stvarnosti, Tekka je, zasluženo, najskuplji zagrebački japanski restoran, no nitko se ne buni na cijene, s obzirom na kvalitetu sushija i sashimija. U ponedjeljak popodne u Tekki smo ručali s Frankom i Antonellom Kozlović.

Ove se godine nismo uspjeli vidjeti u Istri, pa smo naš redoviti godišnji ručak prebacili u Tekku, koja je, naravno, svojim menijem idealna za velika bijela vina. Uz niz sljedova sushija uključujući izvrsnu u tunu i foie gras, filozofirali smo o budućnosti istarskog vinarstva probali niz Kozlovićevih vina koja još nisu na tržištu. Malvazija Santa Lucia iz 2018. još je impresivnija i supstancijalnija od platinaste Malvazije Santa Lucije iz 2017. godine. Malvazija Selekcija iz 2020. vino je koje želite piti baš svaki dan, a Teran Santa Lucia iz 2018.godine spada među najbolja crna vina, koja smo u zadnjih dvanaest mjeseci probali u Hrvatskoj. Franko i Antonella Kozlović pomiču granice visoke kvalitete vinske proizvodnje u Istri. U novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice, koji izlazi krajem siječnja pisat ćemo, među ostalim, o prelasku imanja Kozlović na ekološki uzgoj. Riječ je o jednom od najvažnijih događaja na istarskoj i hrvatskoj vinskoj sceni, jer ta odluka pokazuje dugoročni put.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.