Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL KPK I G3SPIRITSA Esplanadin Vjenceslav Madić za finalnu utakmicu predlaže raskošni koktel od Balvenia i porta

balvenie-g

Finale svakog Svjetskog prvenstva svojevrsna je svečanost. Riječ je o utakmici koja prirodno izaziva poštovanje i uzbuđenje među ljubiteljima nogometa, ali i golemi interes među onima koji nogomet prate tek površno, budući da je riječ o jednom do medijskih događaja godine.

Finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, branitelja naslova svjetskog prvaka, ima dodatni element napetosti i adrenalina jer se u njemu susreću Leo Messi, najbolji nogometaš ovog stoljeća i Kylian Mbappe, čovjek koji bi mogao postati najveći francuski nogometaš svih vremena. Messi i Mbappe, koji igraju zajedno u Paris Saint Germainu, natječu se i za naslov najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva: zasad su i Messi i Mbappe zabili po pet golova.

Vjenceslav Madić Kishoni

Jasno je,dakle, da finalna utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru zahtijeva sasvim poseban koktel u našem serijalu s G3Spirits. Pa smo za pomoć zamolili Vjenceslava Madića Kishonija, barskog menadžera zagrebačke Esplanade i jednog od doajena hrvatske miksologije. Ovo očigledno nije jednostavni koktel koji možete napraviti kod kuće. Ovo je svečani koktel za veliko finale Svjetskog nogometnog prvenstva, raskošan, gust, aromatičan, kompleksan, zaokružen i prilično fenomenalan.

Gospodin Madić u svojoj je bogatoj karijeri radio u velikim svjetskim barovima, uključujući i one u Las Vegasu, kao i u više važnih hrvatskih barova: prije pet ili šest godina u Aperitivu u Vlaškoj okupio je najjaču barmensku ekipu ikad u Hrvatskoj, s čak šest vrhunskih barmena, i sastavio najopsežniju i najstručniju listu vrhunskih jakih pića koju smo vidjeli u Zagrebu. Vjenceslav Madić pripremio nam je Koktel za finale, baziran na 14 godina starom single maltu Balvenie Caribbean Cask. Balvenie je destilerija iz škotskog Speysidea, utemeljena 1892. godine, poznata po starim whiskyjima, kao i posebnim izdanjima s oznakama godine proizvodnje. Balvenie je danas u vlasništvu privatne tvrtke William Grant and Sons, koja proizvodi i Glenfiddich. Balvenie u Hrvatskoj distribuira zagrebački G3Spirits.

KOKTEL ZA FINALE

Sastojci

  • 49 ml Balvenie, 14 YO Carribean Cask 
  • 150 ml soka od bundeve i jabuke  
  • 1 žlica domaćeg sirupa od karamela  
  • 50 ml Graham’s Six Grapes Porta (ili neki drugi ruby port)
  • 1 čajna žličica suhih vrganja

U manji dio dvodijelnog šejkera ili stakleni dio Boston šejkera ulijemo sok od bundeve i jabuke i dodamo čajnu žličicu suhih gljiva, sirup od karamele, port i Balvenie, pa dodamo još soka od bundeve i jabuke. Protresemo bez leda da se sastojci dobro povežu, dodamo led, pa protresemo još desetak sekundi. Procijedimo u visoku čašu i na vrh naribamo muškatni orah. Ukrasimo tankom fetom preprženog parmezana ili grana padana i listićem mente.

Francuska vs Argentina – Finale 

argentina-francuska

Dosadašnji skor (od 1930.)

Utakmice 12 Argentina 6-3 Francuska Neriješeno 3 

Predviđeni sastavi 

Francuska (4-2-3-1) Lloris, Upamacano, Hernandez, Varane, Kounde, Dembele, Rabiot, Griezmann, Tchoumaeni, Mbappe, Giroud

Argentina (4-3-3) Martinez, Romero, Otamendi, Molina, Acuna. MacAllister,Fernandez ,De Paul, Messi, Di Maria, Alvarez

Prognoze

Argentina 2-1 Francuska

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.