Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barista Luka Panović u Rijeci je otvorio Marsecchiu, prvi lokal u gradu posvećen specialty kavi 

marsecchia

“Nekoliko dana nakon otvorenja u prolazu nam je došla jedna gospođa i pitala zašto bi kod nas platila kavu 16 kuna, kad u susjednom kafiću kava košta 11 kuna.” Ta rečenica zorno pokazuje s kakvim se poteškoćama suočava mladi barista Luka Panović koji je otvorio prostor s možda najboljom kavom u novijoj povijesti Rijeke.

“Ali ja sam spreman na sve. Znam kako publiku treba educirati i strpljiv sam koliko treba,” kaže Panović. Publiku zaista treba educirati. Rijeka, za razliku od ostalih gradova, još nije imala ponudu single origin specialty kave, koja danas čini sve važniji segment scene kave. Specijalizirani kafići vjerojatno su među najpopularnijim mjestima za ispijanje kave na svijetu. “Svakako sam htio biti među prvima, to vam daje prednost, kad ljubitelji određene stvari traže pojam u tražilici na internetu i iskočite im upravo vi.” 

marsecchia-3

Luka Panović svoje je projekt gradio četiri godine. “U ugostiteljstvu sam obiteljski još od 15. godine i uvijek je bilo kave, ali gotovo sve se promijenilo kad sam na jednoj edukaciji probao svoju prvu single origin kavu iz Etiopije koja je imala aromu jagoda. Tu se stvorio wow efekt.” Pripreme su se na četiri godine produljile zbog pandemije, ali i zbog birokracije. Luka je Marsecchiu otvorio u vlastitom protoru i sam, bez partnera. Prostor je bivši ured njegove majke u blizini parkirališta Gomila i uistinu je malen, ali dizajniran točno prema Lukinim željama. Prostor nije problem. U Beču smo pili kavu na prozoru, u Beogradu smo ušli u specialty kafić koji ima jedan stol, a ni splitska Kava2 nije najveći lokal u grradu pa se pred njom znaju stvarati poveći redovi. 

“U jednu ruku mi je dobro došlo što je sve trajalo četiri godine jer sam puno učio, ali htio sam zapravo što prije otvoriti.” Panović, pobjednik Franckova natjecanja barista 2017. godine, želi da mu posao raste organski, s posebnim odnosom prema gostima.

“Kada dođe netko tko još nije probao specialty kavu, prvo što ga pitam je kakvu kavu inače pije, s mlijekom ili bez mlijeka, i tu vidim u kojem bi smjeru da krenem kako bih gostima približio kvalitetu kave.” Luka u izboru kave surađuje sa zagrebačkim pržioničarima Lively Roaster, iz više razloga. Jedan od njih je i taj što su bili strpljivi dok je trajao proces otvaranja. Trenutno su u ponudi kave iz Kostarike, s farme Coopedota i La Loma. Kava iz Marsecchie je najbolja koju smo dosad probali u Rijeci bez ikakve konkurencije. Luka Panović, konstantno istražuje o kavi kako bi gostima otkrio njen najbolji karakter. Osim kave, u ponudi u Marsecchi će biti i rotirajući izbor isključivo biodinamičkih vina (trenutno imaju izvrsni Tomac Marany) i craft piva. “Kada nešto nudim onda pokušavam da to bude najbolje,” kaže Panović.

Rijeka tako počinje dobivati ozbiljniju zanatsku gastronomsku ponudu kojom ljudi poput Petre Dragojlović iz Babushka pekarnice, Dorijana Skoblara i Mateja Šimanića iz Apotheca bara kao i Luke Panovića, mijenjaju stagnirajući duh Rijeke. Nabolje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.