Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL KPK I G3SPIRITSA Na Fuliranju smo našli najbolji koktel zagledanje utakmica na otvorenom. Picnicov vrući Šamar za Maroko i Francusku

samar-glavna

Približavamo se finalu Svjetskog nogometnog prvenstva i finalu serijala koktela za navijanje Kulta Plave Kamenice i G3Spiritsa. Što je tu je. Ne zaboravimo ipak da se Hrvatska sa Svjetskih nogometnih prvenstava više ne vraća bez medalja. Što je čudo. Bez obzira na poraz u polufinalu protiv Argentine. Danas je pred nama utkamica puna značenja na mnogo razina.

Prvo, Maroko je prva afrička zemlja u polufinalu Svjetskog prvenstva ikad. Drugo, Maroko s Francuskom ima prilično kompliciran odnos. Mali su izgledi da Maroko danas pobjedi Francusku, ali nakon svega što smo vidjeli na ovom prvenstvu ne stavljamo ruku u vatru ni za što. U Parizu, posebno u pariškim predgrađima, bit će drame. Marokanci su pokazali karakter, spremnost na borbu i privrženost svojim mamama. Francuzi su solidni, s genijalnim Mbapeom. Dakle, utakmica za mirno uživanje u nogometu.  

samar-kucica
Foto/Marko Andrijašević

Današnji koktel za gledanje utakmice potražili smo na zagrebačkom Adventu, na Fuliranju na Strossmayerovom trgu. Iako i Advent ove godine ima mješovite rezultate, riječ je o velikom povratku nakon dvije pandemijske godine. Imali smo sreće i ulovili večer bez kiše, obišli kućice i pronašli svega nekoliko zanimljivih koktela. Najidealniji za navijanje, posebno za gledanje utakmica na otvorenom, pokazao nam se koktel zadarskog Picnica, jedne od najboljih kućice na cijelom ovogodišnjem zagrebačkom Adventu. Rade ga od popularne srpske rakije Šamar, čiji naziv možete tumačiti kako hoćete, ali koktel je adventski hit.

Baza za ovaj topli koktel su sok od mandarine i jabuke, kojemu se dodaju sirup slane karamele i slatki začini, a pravi kick daje mu liker od mente. Zadarski Picnic je, nakon marketa (TNT) i Instituta za burgere, treći hrvatski brend koji je izrastao na food festivalima i evoluirao u fiksni lokal. Picnic je počeo kao food truck, zadnjih je godina jedan od glavnih aduta svih najjačih hrvatskih food festivala i uskoro otvara bistro na zadarskoj Voštanici.

U Zagrebu su prvi put nastupili na Vinskom gradu, lani su imali pop-up u Most unusual gardenu na njihovom Gin Weekendu. Najveću pažnju privukli su na raznim izdanjima Fuliranja, posebno na ovogodišnjem prvim Pizza festivalu. Na adventskom Fuliranju hit su njihova dekonstruirana sarma i vrući kokteli na bazi Old Pilots gina, Šamara, Monkey Shouldera. Danas za promjenu na Adventu nema kiše, bit će hladno, pa je izvrsna prilika da izađete, razbistrite misli nakon jučerašnjeg stresa i počnete pripreme za doček hrvatske reprezentacije. Ako vam se pak ne da izlaziti iz kuće, Šamar ćete začas napraviti u kuhinji. 

Vrući Šamar

samar-navijanje
Foto/Marko Andrijašević
  • Šamar rakija
  • svježi sok mandarine
  • sirup slane karamele
  • Botanica anis, cimet i klinčići
  • Giffart liker Menthe Pastille
  • sok od jabuke

U većoj posudi pomiješajte sok mandarine, jabuke, sirup i začine. Kušajte bazu i prilagodite količine da dobijete okus koji vam odgovara. Zagrijte sve do 65 stupnjeva, dodajte 5 posto vode. U čaše ulijte Šamar rakiju, dodajte liker od mente i zagrijani sok s karamelom i začinima .

Maroko vs FrancuskaPolufinale

Dosadašnji skor Utakmice 5 Francuska 3-1 Maroko Neriješeno 1

Predviđeni sastavi

Francuska (4-2-1-3) Lloris, Kounde, Varane, Upamecano, T Hernandez, Tchouameni, Rabiot, Dembele, Griezmann, Mbappe, Giroud

Maroko (4-3-3) Bounou, Hakimi, El Yamiq, Benoun, Attiyat Allah, Ounahi, Amrabat, Amallah, Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Prognoza

Francuska 2-1 Maroko

Rezultat n/a

Naslovna fotografija/Marko Andrijašević

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.