Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL KPK I G3SPIRITSA Polufinalne šokove protiv Argentine preživite s Monkey Businessom Marina Karinje iz Dežman Mini Bara 

monkey-shoulder-g

Dogovoriti snimanje koktela na dan kad Hrvatska igra s Brazilom nije baš razumna odluka. Ali govori mnogo o pomiješanim osjećaja i kontradiktornim signalima koji su u hrvatskoj javnosti kružili nakon prvih utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. Tako nas je, kad smo se u petak u dogovoreno vrijeme pojavili pred zagrebačkim Dežman Mini barom, na zaključanim vratima dočekao natpis “Gledamo tekmu”.

Barmene smo našli na prepunoj terasi susjednog Dežmana (valjda jedina tri muškarca među stolovima punim žena) koja je upravo razočarano vrisnula jer je Neymar zabio za 1:0. Ostalo je, kako znamo, povijest, a dio atmosfere nakon hrvatske epske pobjede vidie se i na fotografijama iz Dežman minija.

Za polufinalnu utakmicu Hrvatske i Argentine, barmen Marino Karinja, koji je s Dinom Zukićom reanimirao jedan od najboljih hrvatskih craft barova, napravio je Monkey Business, jednostavan koktel na bazi Monkey Shouldera koji možete napraviti za deset sekundi, uliti sastojke, promiješati (možete i prstom ako ste baš prikovani za penale) a dovoljno je moćan i zabavan da vas pronese kroz polufinalne šokove.

Razliku u Monkey Businessu čini liker od banane (inspirirano imenom Monkey Shoulder) koja ovdje nije samo radi humora nego odlično ide uz whiskey. Marino Karinja jedan je od najtalentiranijih barmena srednje generacije. Široj publici postao je poznat u splitskoj Bokamori i hitoidnim restoranskim koktel listama poput Izakayine, a profesinalnoj po pobjedama na nekim jakim domaćim natjecanjima.

Karinju ne zanima rutina, riječ je o jednom od onih hrvatskih barmena koji kompulzivno pomiču granice i ispituju nove smjerove u koktelima i barskom poslu. Što stoji i za Dina Zukića s kojim je Karinja preuzeo Dežman Mini bar. O Karinjinom i Zukićevom nervu dovoljno govori činjenica da je Dežman Mini, sa samo tri radna dana u tjednu, podigao energiju zagrebačke barske scene za bar 20 posto. Evo kako napraviti Monkey Business točno po Karinjinim uputama, za još jednu najveću utakmicu u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava, polufinalni sraz Hrvatske i Argentine.

Monkey Business

  • 160 ml Monkey Shoulder whiskeya 
  • 150 ml likera od banane
  • 15 ml aromatičnih bitera
  • 15 ml bittera od čokolade

Ravno iz boce u čaše izlijte po jedan shot za svakog prijatelja i za vas. Ako imate više prijatelja, trebat će vam nekoliko boca Monkey Shouldera.

U čaše dodajte aromatične i čokoladne bitere, ako imate samo aromatične sve će biti u redu. Servirajte preko leda, miješajte preciznih 20 sekundi ili 40 rotacija (možete i prstom ako ste prikovani za ekran). Obavezno servirajte kikiriki sa strane.

Hrvatska vs. Argentina – Polufinale

croatia-argentina

Dosadašnji skor

Utakmice 5 Hrvatska 2 – 2 Argentina Neriješeno-1

Argentina (3-5-2) E. Martínez, Romero, Otamendi, L. Martínez; Molina, De Paul, E. Fernández, Mac Allister, Tagliafico; Messi, Álvarez

Hrvatska (3-4-3) Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Kovačić, Brozović, Modrić, Kramarić, Pašalić, Perišić

Prognoza

Hrvatska 1-0 Argentina

Rezultat

Argentina 3-0 Hrvatska

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.