Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO JEDE LEO MESSI Guiliano Poser, Messijev nutricionist, zabranio mu je pizzu, bijeli kruh, tjesteninu, šećer i crveno meso

messi

Za razliku od brazilskih nogometaša koji dan ili dva prije utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva jedu steakove, Leo Messi već je osam godina u strogom režimu restriktivne i vrlo zdrave prehrane. Naime, još 2013. i 2014. godine Messi je počeo dobivati na težini. U to je vrijeme često povraćao. Neki drugi poznati igrači preporučili su najboljem nogometašu ovog stoljeća da se obrati dr. Giulianu Poseru, talijanskom kineziologu i nutricionističkom guruu.

Za manje od dvije godine Messi je izgubio nekoliko kilograma, prestao povraćati, dobio na brzini i eksplozivnosti i odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri. Pa je dr. Poser te 2016. postao velika zvijezda svjetskih sportskih medija, u kojima je dosta otvoreno govorio o Messijevom režimu prehrane.

Poser smatra da je šećer apsolutno najgori sastojak za rad mišića. Stoga je Leo Messi morao prestati jesti sve što sadrži šećer. Drugo, Poser je naglašavao da Urugvajci i Argentinci jedu previše crvenog mesa, koje opterećuje tijelo i usporava metabolizam. Messi zato morao odreći steakova. Poser je steakove u Messijevoj ishrani zamijenio tunom, lososom i inćunima.

Talijanski je doktor Messiju strogo zabranio pizzu i tjesteninu, među ostalim i zato što Poser smatra da je rafinirano bijelo brašno duboko kontaminirano pesticidima i umjetnim gnojivima. Poser, nadalje, ne preporučuje bilo kakvu procesiranu, ali ni prženu hranu. Sudeći prema kasnijim intervjuima iz 2020. i 2021. Poser je dodatno radikalizirao Messijev dijetni režim, možda i zato što se kapetan argentinske reprezentacije približava sredini tridesetih.

Messijeva se prehrana sada, navodno, pretežno sastoji od pet glavnih elemenata : vode, vrhunskog maslinova ulja, cjelovitih žitarica, svježeg sezonskog voća i svježeg povrća. Dopušteni su i sirevi i jogurti, a jaja, inače omiljena sportska hrana, smiju se konzumirati u vrlo umjerenim količinama. Poser ne preporučuje više od 16 obroka tjedno. Leo Messi, dakle, živi na vodi, ulju, integralnom kruhu, voću i povrću. Naravno, malo što treba shvaćati doslovno, pa tako ni Messijevu dijetu.

Naime, na Barceloninoj službenoj stranici prije tri je godine objavljen recept za Messijevo najdraže jelo: pečenu piletinu s krumpirom, mrkvom i porilukom. A sam Messi u intervjuima i dalje govori da najviše voli mamin milanski odrezak, što je pohani teleći kotlet, jelo koje njegov nutricionist strogo zabranjuje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.