Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Dolac i druge zagrebačke tržnice propadaju: nemaju ni jednu vrhunsku pekarnicu, pršutanu, butikne mesnice, fromažerije…

dolac-g (1)

Dobra hrana nedavno je objavila izvrsnu reportažu o propadanju Dolca, koja je pokazala razne higijenske i tehnološke probleme najpoznatije hrvatske tržnice, ali je ukazala i na važnu činjenicu da Dolac, osim petkom.

i vikendima, prečesto zjapi prazan. Jučer smo prošetali Kvatrićem, našom kvartovskom tržnicom koju jako volimo i gdje svakodnevno kupujemo. Čim smo ušli u zatvoreni dio tržnice Kvatrić, gdje se nalaze mesnice, zapuhnuo nas je onaj slatkokiseli, masni, teški miris svinjske krvi i iznutrica, kao da smo usred klaonice a ne u prostoru gdje se prodaje meso. Činjenica da mesnice na zagrebačkim tržnicama i danas izgledaju i mirišu kao klaonice, simbolizira zastarjelost Dolca, Kvatrića i većine drugih zagrebačkih tržnica.

Zastarjelost vodi u zapuštenost. A zastarjelost i zapuštenost rastjeruju kupce. O čemu se ovdje zapravo radi? U Zagrebu je unatrag pet ili šest godina otvoreno niz izvrsnih, specijaliziranih trgovina sa zanatskom hranom i internacionalnim delikatesama. Zagrebačke tržnice nisu uspjele privući skoro pa ni jednu takvu trgovinu.

Na Dolcu, Kvatriću i drugim zagrebačkim tržnicama nema ni jedne zbilja vrhunske pekarnice. Na zagrebačkim tržnicama nema ni jedne butikne mesnice (Meseko na Kvatriću i Miramare na Dolcu su dobre, ali po izboru i obradi mesa ipak daleko od butiknih mesnica). Na zagrebačkim tržnicama ne može se kupiti ni jedan zaista ozbiljan pršut. Na Dolcu i Kvatriću, osim Moravca i Vedrina, nema ni jednog štanda sa zaista vrhunskim sirevima, dok je fromažerija nepoznata misaona imenica.

Na zagrebačkim tržnicama ne postoje uistinu dobri restorani/zalogajnice/ bistroi. E sada, na čuvenoj Boqueriji u Barceloni možete se izgubiti u gustim grozdovima pršuta i choriza, možete birati između sedam i sedamdeset dana odležanih steakova, možete satima mirisati sve moguće suhe i svježe začine, kušati desetke sireva na jednom štandu, ili naprosto doručkovati kamenice, gusja jetra i cavu. Zato je Boqueria Boqueria, dok je Dolac postao dio repertoara Krležijane.

Ne smijemo biti prekritični. Dolac, Kvatrić i druge zagrebačke tržnice genijalna su mjesta za kupnju svježeg voća i povrća, pogotovo ako znate razlikovati prave prodavače od dilera robe sa zelene tržnice. Dolac i Kvatrić super su mjesta za nabavu šumskih gljiva, svježih sireva od kumica iz okolice grada, a potpuno su nenadomjestivi kad je riječ o svježoj ribi, od srdelica do škrpina.  Ali, u svemu drugom Dolac, Kvatrić i ostale zagrebačke tržnice zapravo su prilično loše.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.