Na slovenskom European Food Summitu predstavljen je Manifest zdravorazumske prehrane. Evo što promovira ovaj novi koncept

Na slovenskom gastornomskom kongresu European Food Summit koji se početkom studenog održao u Ljubljani, gostovao je niz utjecajnih svjetskih chefova a jedan od ključnih događaja bilo je predstavljanje Manifesta zdravorazumske prehrane. Cilj summita s ovim Manifestom je ostavitii trag ne samo u europskoj nego u svjetskoj gastronomiji i anticipirati prilagodbe koje naš pojam prehrane mora proći u novim klimatskim, ekonomskim u društvenim okolnostima.
Na European Food Summitu sudjelovali su Alberto Landgraf (Oteque, Brazil) Rodolfo Guzman (Boragó, Čile)Mory Sacko (MoSuke, Pariz) Santiago Lastra (KOL, London). Ana Roš (Hiša Franko, Slovenija) Nadia Sammut ( La Fenière, Luberon ) i niz vinara i gastornomskih eksperata.
Manifest je pisao velik broj stručnjaka, ne samo iz područja gastronomije, već i iz društvenih znanosti, agronomije, psihologije i biznisa, kako bi se zadovoljile individualne potrebe potrošačaali i našeg društva u cjelini. Njegova su načela navedena u vodiču koji omogućuje razvijanje pozitivnog stava prema hrani, educira proizvođače, kuhare, tvrtke i političare o informiranom izboru hrane, za dobrobit klime, okoliša i zdravlja ljudi. Zdravorazumska prehrana stoga je, poručuju organizatori, odgovorna i inkluzivna prehrana. Dobra je za tijelo, dušu, Zemlju i poštuje sve sudionike u hranidbenom lancu. Evo što promovira Manifest zdravorazumske prehrane
- Pridržavajte se dijete s manjim utjecajem na okoliš, dajući prednost vegetarijanskoj hrani koja mora činiti glavni dio prehrane.
- Jedite manje hrane životinjskog porijekla, posebno manje mesnih prerađevina i crvenog mesa
- Poštujte rad ljudi koji rade u opskrbnim lancima
- Kvalitetna hrana mora biti dostupnija svim članovima društva
- Poštujte izbor hrane ljudi koji imaju različite vizije i prehrambene navike ili različite kulture
- Cijenite užitak u jelu i provedite vrijeme za stolom
- Jedite redovito, ni previše ni premalo, ali birajte kvalitetne namirnice
- Shvatite obroke kao priliku za druženje i stvaranje ispunjavajućeg odnosa sa sobom
- Odmorite se povremeno od pravila prehrane
- Preferirajte raznovrsnu i zdravu sezonsku hranu, u kojoj prevladavaju namirnice biljnog podrijetla, povrća, mahunarki, cjelovitih sjemenki, voća, vode, čajeva i biljnih čajeva
- Jedite malo slane, pržene ili slatke hrane, konzumirajte manje prerađene hrane koja sadrži konzervanse, pojačivače okusa, zasićene masti i kolesterol