Na slovenskom gastornomskom kongresu European Food Summit koji se početkom studenog održao u Ljubljani, gostovao je niz utjecajnih svjetskih chefova a jedan od ključnih događaja bilo je predstavljanje Manifesta zdravorazumske prehrane. Cilj summita s ovim Manifestom je ostavitii trag ne samo u europskoj nego u svjetskoj gastronomiji i anticipirati prilagodbe koje naš pojam prehrane mora proći u novim klimatskim, ekonomskim u društvenim okolnostima.
Na European Food Summitu sudjelovali su Alberto Landgraf (Oteque, Brazil) Rodolfo Guzman (Boragó, Čile)Mory Sacko (MoSuke, Pariz) Santiago Lastra (KOL, London). Ana Roš (Hiša Franko, Slovenija) Nadia Sammut ( La Fenière, Luberon ) i niz vinara i gastornomskih eksperata.
Manifest je pisao velik broj stručnjaka, ne samo iz područja gastronomije, već i iz društvenih znanosti, agronomije, psihologije i biznisa, kako bi se zadovoljile individualne potrebe potrošačaali i našeg društva u cjelini. Njegova su načela navedena u vodiču koji omogućuje razvijanje pozitivnog stava prema hrani, educira proizvođače, kuhare, tvrtke i političare o informiranom izboru hrane, za dobrobit klime, okoliša i zdravlja ljudi. Zdravorazumska prehrana stoga je, poručuju organizatori, odgovorna i inkluzivna prehrana. Dobra je za tijelo, dušu, Zemlju i poštuje sve sudionike u hranidbenom lancu. Evo što promovira Manifest zdravorazumske prehrane
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.