Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na slovenskom European Food Summitu predstavljen je Manifest zdravorazumske prehrane. Evo što promovira ovaj novi koncept

manifest

Na slovenskom gastornomskom kongresu European Food Summit koji se početkom studenog održao u Ljubljani, gostovao je niz utjecajnih svjetskih chefova a jedan od ključnih događaja bilo je predstavljanje Manifesta zdravorazumske prehrane. Cilj summita s ovim Manifestom je ostavitii trag ne samo u europskoj nego u svjetskoj gastronomiji i anticipirati prilagodbe koje naš pojam prehrane mora proći u novim klimatskim, ekonomskim u društvenim okolnostima.  

Na European Food Summitu sudjelovali su Alberto Landgraf (Oteque, Brazil) Rodolfo Guzman (Boragó, Čile)Mory Sacko (MoSuke, Pariz) Santiago Lastra (KOL, London). Ana Roš (Hiša Franko, Slovenija) Nadia Sammut ( La Fenière, Luberon ) i niz vinara i gastornomskih eksperata.  

Manifest je pisao velik broj stručnjaka, ne samo iz područja gastronomije, već i iz društvenih znanosti, agronomije, psihologije i biznisa, kako bi se zadovoljile individualne potrebe potrošačaali i našeg društva u cjelini. Njegova su načela navedena u vodiču koji omogućuje razvijanje pozitivnog stava prema hrani, educira proizvođače, kuhare, tvrtke i političare o informiranom izboru hrane, za dobrobit klime, okoliša i zdravlja ljudi. Zdravorazumska prehrana stoga je, poručuju organizatori, odgovorna i inkluzivna prehrana. Dobra je za tijelo, dušu, Zemlju i poštuje sve sudionike u hranidbenom lancu. Evo što promovira Manifest zdravorazumske prehrane

  • Pridržavajte se dijete s manjim utjecajem na okoliš, dajući prednost vegetarijanskoj hrani koja mora činiti glavni dio prehrane.
  • Jedite manje hrane životinjskog porijekla, posebno manje mesnih prerađevina i crvenog mesa
  • Poštujte rad ljudi koji rade u opskrbnim lancima
  • Kvalitetna hrana mora biti dostupnija svim članovima društva
  • Poštujte izbor hrane ljudi koji imaju različite vizije i prehrambene navike ili različite kulture
  • Cijenite užitak u jelu i provedite vrijeme za stolom
  • Jedite redovito, ni previše ni premalo, ali birajte kvalitetne namirnice
  • Shvatite obroke kao priliku za druženje i stvaranje ispunjavajućeg odnosa sa sobom
  • Odmorite se povremeno od pravila prehrane
  • Preferirajte raznovrsnu i zdravu sezonsku hranu, u kojoj prevladavaju namirnice biljnog podrijetla, povrća, mahunarki, cjelovitih sjemenki, voća, vode, čajeva i biljnih čajeva
  • Jedite malo slane, pržene ili slatke hrane, konzumirajte manje prerađene hrane koja sadrži konzervanse, pojačivače okusa, zasićene masti i kolesterol
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.