Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prilično je izvjesno da ni jedan sudionik ovosezonskog Masterchefa neće postati uspješan profesionalni kuhar

masterchef-2022

Prije desetak godina u Masterchefu se natjecao Slavonac Marko Gajski. Nije pobijedio, ali je ostavio dobar dojam; bio je ozbiljan, marljiv i ambiciozan. I znao je bar ponešto o kuhanju. Danas je Marko Gajski glavni chef korčulanskog restorana LD, koji ima Michelinovu zvjezdicu.

Sinoć smo gledali epizodu Masterchefa, u kojoj je gostovao Stiven Vunić, chef i vlasnik popularnog kvarnerskog restorana Zijavica.

Dvije su kandidatkinje trebale reproducirati Vunićevo jelo od jakovskih kapica, kreme of kukuruza i klasičnog umaka hollandaise. Ništa odveć komplicirano. Na raspolaganju im je bio sam Vunić, kojeg su mogle pitati za savjet. Nisu ga pitale gotovo ništa. Jela su im ispala grozno. Osobito je poražavajuće da u kasnoj fazi Masterchefa, s osam ili devet preostalih kandidata, te dvije gospođe nisu znale napraviti bazičan holandez, što zna svaki malo ambiciozniji kućni kuhar.

U idućoj rundi drugi natjecatelji trebali su napraviti dosta komplicirano jelo od filea oslića, ribljeg demi glacea i još nekoliko težih elemenata, poput čipsa od riblje kože. Metodološki gledajući, dosta je glupo da se od ljudi koji nisu svladali pripremu holandskog umaka traži da naprave riblji demi glace.

No, takve su pogreške tipične za lanjski i ovosezonski Masterchef. U zadnje dvije sezone ovog iznimno gledanog serijala nastupaju kandidati kojima Nova TV nije osigurala bazični kuharski trening.

Nova TV, kao što smo već bili konstatirali, diže rejtinge gledanosti Masterchefa na neznanju, nespretnosti i nepripremljenosti sirotih natjecatelja, od kojih nitko, prilično je izvjesno, neće postati uspješan profesionalni kuhar poput chefa Gajskog.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.