Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo na Adventu u Ljubljani, koji stvarno vrijedi posjetiti. Ne smijete zaobići kućice Hiše Polonke, Ateljea i Griča

ljubljana-advent-9

Ljubljana tradicionalno ima vrlo dobro organizirana adventska događanja. Glavni grad Slovenije, gotovo svake godine krcat je turistima iz susjednih zemlja. U nedjeljuvnažalost to nije bio slučaj zbog relativno lošeg vremena. Gastronomska ponuda je šarolika. Na nekoliko glavnih lokacija uz Ljubljanicu dominiraju kobasice i kuhano vino, a najzanimljivije je kod Križanki gdje svoje adventske kućice imaju ljubljanski Atelje, Grič i Hiša Polonka koju naravno predstavlja Valter Kramar. Ponuda je mala, ali fenomenalna.

Prvo smo obišli kućicu Hiša Polonka Valtera Kramara koji osobno i s dosta šarma gostima priprema svoja jela. U ponudi su čuveni Polonkin roastbeef, koji se ručno reže pred gostima, zapečeno jelo od sira i krumpira i kobaridski štrukli. Roastbeef dolazi na mekanom kruhu sa zaista odličnim mesom koje gospodin Valter zalije s nekoliko kapljica potrebne kiseline. Frika, jelo od krumpira i sira, je tradicionalno i ukusno, nešto poput vrlo dobrog planinskog doručka.

Valter Kramar u ponudi ima i svoje pivo Feo, na koje je iznimno ponosan. Piva su iznadprosječno dobra, a napravljena su u Kobaridu. Probali smo Feo IPA, a najbolji nam je bio Feo Amfora, grape ale s Rojac malvazijom iz amfore. Kućica ljubljanskog Ateljea, koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, je gotovo pa senzacionalna. U ponudi su također samo tri jela: pržene kuglice bolonjeza, sarma i pire, i desert. Vrle ukusne pržene kuglice bolonjeza s dva različita umaka odlično funkcioniraju kao ulično jelo. Međutim, najviše nas se dojmio njihov desert koji kvalitetom iskače iznad cijele ponude ljubljanskog adventa.

Riječ je o toffee pudingu s medom i kremom vanilije i limuna koji bi Atelje slobodno mogao uvrstiti u svoj jelovnik u restoranu. Dugo na adventima nismo pojeli ukusniji, bolje pripremljen i primjereniji desert. Za piće Atelje nudi negroni i nekoliko vina. Ove nedjelje, treća zanimljiva kućica adventa, Michelinovog Griča, nažalost nije radila. Grič svakako ima zanimljiva jela u ponudi, a moguće i najbolju ponudu pića među kojima Veuve Clicquot, Bjana Blanc de Blancs, macerirane malvazije i domaće sokove. 

U sklopu istog programa za vrijeme adventa u obližnjem hotelu gostovat će i pop up eventi gdje će kuhati neki od najboljih slovenskih chefova poput Ane Roš, Luke Košira, Jorga Zupana, Davida Žefrana, Jakoba Pintara i Tomaža Kavčiča. Advent u Ljubljani zaista vrijedi posjetiti, posebno zbog ove male skupine vrhunskih restorana. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.