Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas se zatvara Žbirac, legendarni splitski kafić na Bačvicama

bacvice-zbirac-g

Slobodna Dalmacija objavila je da se danas , poslije dvadesetak godina rada, zatvara Žbirac, jedan od zasluženo najpopularnijih splitskih kafića. Sjediti u Žbirca bio je jedan od najvažnijih društvenih rituala modernog Splita. Ili kako je to vrlo točno opisao Telegramov kolumnist Dragan Markovina: “Žbirac je bio jedino mjesto u Splitu u kojem se čovjek mogao osjećati kao doma u tinelu…i u srcu sezone, kraj tisuća turista i kompletnog šušura. Ako se negdje pokazalo da je moguće uspostaviti taj neki suživot podivljalog i nekontroliranog turizma i autentičnog Splita, to je bio ovaj realno neugledni objekt na sred plaže. A to je bilo moguće zbog ljudi, kako onih koji su ga vodili, tako i onih koji su u njemu radili, a koji su uvijek pazili da se ljudi koji su tamo neprestano niti u jedno momentu ne osjete kao da to nije njihov dnevni boravak.”

Žbirac na Bačvicama, odmah ispod hotela Park, zatvara se jer službeno nije registriran kao kafić nego kao javni wc. Naime, na Žbirčevom se mjestu dugo vremena zaista nalazio javni wc. Vlasnik Žbirca godinama se nije uspio izboriti za prenamjenu prostora jer se Grad i Županija ne mogu dogovoriti o tome tko je nadležan za prenamjenu. Pa je Žbirac postao žrtva uobičajene hrvatske birokratske nesposobnosti i gluposti.

Žbirac je beskrajno simpatičan lokal s fantastičnim pogledima na more i pijesak, odličnom atmosferom i korektnim osobljem. U Žbircu se zaista, i usred turističke sezone, okupljalo mnogo Solićana. Velika je šteta što se Žbirac zatvara. Ili kako piše Markovina. “I život će se nastaviti, picigin ćemo i dalje igrati, kao što se uvijek nastavi, ali je činjenica da je dio današnjeg, modernog Splita, odnosno njegove duše, otišao sa Žbircem.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.