Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL G3SPIRITSA I KULTA PLAVE KAMENICE Crvenim Ryokucha Cosmom na Plave samuraje za utakmicu Hrvatske i Japana

old-pilots-cosmo-g1

Hrvatska danas popodne igra utakmicu osmine finala s Japanom. Rasprave o tome jesu li Španjolci pustili Plave samuraje da ne bi morali igrati s nama su ostale u prošlosti, Hrvatska se danas bori za četvrtfinale, po svoj prilici s Brazilom. Na plavu japansku pilulu u serijalu Cocktail Mundial s G3Spirits odgovaramo hrvatskom crvenom, Ryokucha Cosmom sa senchom.

Zeleni sencha čaj s jasminom ovdje nije samo posveta Japanu. Sencha je zeleni japanski ryokucha, čaj koji se priprema infuziranjem listića čaja u vrućoj vodi, za razliku od recimo matche, koji je mljeven u prah i pije se kao suspenzija, razmućen u vodi. Osamdeset posto sve proizvodnje čaja u Japanu je sencha. No u Ryokucha Sencha osim orijentalne note ima i ulogu balansa kiselina. Cosmopolitan je koktel koji se temelji na vještini balansiranja kiselina.

Originalni Cosmopolitan radi se od votke s citrusima, najčešće s limunom, triple seca, soka od brusnice, limete i bitera od naranče. Suvremeni klasik nastao negdje u gay barovima San Francisca 70-tih, reanimiran je i usavršen u New Yorku, a globalno je postao popularan kao omiljeno piće Carrie Bradshaw u seriji Seks i grad. 

Ovaj tvist na klasični Cosmopolitan, koji potpisuju barmen Darko Uremović i Old Pilots, pokriva sve baze navijačkog koktela. Svjež je i seksi, perfektno balansiran dodatnim sastojcima, idealan za slane grickalice, jednostavan za pripremu i rođen za točenje u velikim količinama. 

Želite li mu pojačati aromu naranče, macerirajte korice naranče u votki. Izrežite koru naranče na trakice, u posudu stavite votku, u nju istisnite malo eteričnog ulja iz svake korice i ostavite ih u votki na hladnoj maceraciji u hladnjaku preko noći.  Kad se intenzivna naranča spoji s kiselo-slatkom brusnicom dobit ćete jako zanimljiv okus, puno lakši a kompleksniji nego s limunom, čemu doprinosi i Cointreau. 

Ako doma nemate limete u 3 dl vode razmutite pola čajne žličice limunske kiseline, dobit ćete neutralnu kiselinu koja će raspjevati sve ostale okuse Inače, ovaj standardni barmenski trik možete koristiti za poboljšavanje bilo kojeg kupovnog voćnog soka koji koristite u koktelima.  

Ryokucha Cosmo

Sastojci za 1l

  • 2 dl Old Pilots votke
  • 5 cl Cointreaua
  • 3 cl svježeg soka limete
  • 4 cl sencha zelenog čaja s jasminom, ohlađenog
  • 4dl soka od brusnice
  • Thoma Henry tonic water

U veliku čašu za miješanje stavite votku, cointreau pa sok limete, napunite ledom, promiješajte, dodajte sok od brusnice na kraju čaj, sve zajedno promiješajte i ulijte u bokal. Na sadržaj u šasi topping napraviti s tonikom. Poslužite s koricama limete ili malinama.

Hrvatska vs Japan – osmina finala

hrvatska-vs-japan

Dosadašnji skor

Utakmice 3 Hrvatska 1-1 Japan Neriješeno 1

Predviđeni sastavi

Hrvatska (4-3-3) Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić, Modrić, Brozović, Kovačić, Kramarić, Petković, Perišić

Japan (3-4-3) Gonda, Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi, Ito, Morita, Tanaka, Doan, Asana, Maeda, Kamada

Prognoza

Hrvatska 2-1 Japan

Rezultat Hrvatska 4-2 Japan (nakon penala)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.