Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Top 5 esencijalnih knjiga za poznavanje kulture jakih pića, koktela i barova

knjige-kokteli

Biti odličan barmen je daleko ozbiljnije od slaganja dobrog i brzog koktela. Zapravo iza tog brzog i dobrog koktela stoji veliko iskustvo i nadasve obilno znanje. Ozbiljni barmeni itekako su svjesni cjeloživotnog učenja i ne koriste olako pojam mikosologa kojim se najčešće vole kititi posebno mladi i ambiciozni. Miksolog je ozbiljan profesionalac koji doista poznaje koktele, od dubokog znanja o pićima, principima, kemiji slaganja koktela i složenih tehnika do ugostiteljstva i poslovanja. 

Donosimo izbor TOP 5 esencijalnih, ali i najvažnijih knjiga koje bi svaki profesionalac, a posebno oni koji tek to žele postati morali imati u svojoj biblioteci. Barem ih pročitati, s razumijevanjem. Isto vrijedi i za sve entuzijaste jakih pića i koktela. Ovo je doista esencijalna literatura.

1. The Oxford Companion to Spirits & Cocktails

David Wondrich (glavni urednik) i Noah Rothbaum (suurednik)

O ovom smo kapitalcu nedavno pisali. Radi se o samom vrhu specijalizirane literature te vrste. Impozantna knjiga na 834 stranice i nevjerojatno vješto i inteligentno odabranih 1.150 pojmova koje su opisali vodeći autoriteti današnjice  (Dave Arnold, Dave Broom, Lew Bryson, Maggie Campbell, Maria Calpena, Leonardo Leuci, Charles MacLean, Nicholas Morgan, Tristan Stephenson … ). Kvaliteta jedinica toliko je visoka da The Oxford Companion gotovo možemo smatrati ključnim udžbenikom. Obrađen je dobar dio najvažnijih tehnologija vezanih uz jaka alkoholna pića, detaljne klasifikacije, najvažniji kokteli, njihova povijest i precizna objašnjenja receptura.

‘The Oxford Companion’ knjiga je koja bi morala biti obavezna početna točka apsolutno svakoga tko je zainteresiran za alkoholna pića.

(David Wondrich jedan je od vodećih autoriteta iz svijeta publicistike jakih pića, izuzetno velikog znanja o tehnologiji te jedan od pokretača suvremene renesanse miksologije i koktela.)

2. The Joy of Mixology

Gary Regan

joy-of-mixology

Podnaslov knjige: ‘Vrhunski vodič za barmenski zanat’ bez pogovora najbolje opisuje o čemu se radi. Pola knjige od 300-ak stranica posvećeno je teoriji miksologije od povijesti do iznimno kvalitetno objašnenjih i pojašnjenih tehnika, sastojaka i principa. I sve na izuzetno razumljiv i jednostavan način. Drugu polovicu čine recepture koje su svaka, ali baš svaka, pojašnjene uz korisne komentare ili savjete. Bez sumnje riječ je o velikom znanju i iskustvu pretočenom u razumljivu i prihvatljivu literaturu.

‘The Joy of Mixology’ uz ‘The Oxford Companion’ držimo općom kulturom za svakog konkretnije zainteresiranog za pića, koktele i barove.

(Gary ‘Gaz’ Regan barmen je i kolumnist vodećih magazina, autor niza knjiga o koktelima i jakim pićima, međunarodni sudac i konzultant nekoliko najvećih kompanija)

3. The Drunken Botanist

Amy Stewart

drunken-botanist

Neobičan i osebujno napisan vodič kroz 150 biljaka koje čine bazu koktela. Začini, aromatično bilje, cvijeće i voće obrađeno je kroz precizno objašnjenja njihova kemijska svojstva i reakcije u koktelima.

Uz to detaljno je prikazan put od tehnološke obrade do finalnog rezultata, a kao bonus obrađen je i uzgoj bilja što je doista iznimno. Ako želite pročitati nešto o npr. pelinu u apsintu ili borovici u ginu, u knjizi ćete pronaći gotovo sve što ste ikada željeli znati.

‘The Drunken Botanist’ bazna je literatura o biljkama u koktelima, precizna, detaljna, a opet podjednako zanimljiva i entuzijastima i žestokim profesionalcima.

(Amy Stewart autorica je niza specijaliziranih knjiga i publikacija o bilju i vrtlarstvu, specijalizirana za održive tehnike vrtlarenja i obrade bilja.)

4. Liquid Intelligence

Dave Arnold

Vjerojatno najprecizniji rad o kemiji koktela ikada napisan. Upravo ono o čemu se miksologija i radi, ozbiljnom poznavanju kemijskih reakcija koje stvaraju strukture i arome koktela. Znanje o utjecaju temperature, razine kiselosti i zaslađenosti, zakonitosti nastajanja perlanja, reakcije tijekom hlađenja koktela u shakeru, miješanja želatine ili rad s tekućim dušikom temelj su ozbiljnog znanja spravljanja koktela. Dakako, sve je to i detaljno objašnjeno praktičnim primjerima i savjetima, prateći načela rada kulinarskih chefova pretočenih u koktele.

‘Liquid intelligence’ neizostavna je literatura za svakoga tko ozbiljno, kao profesionalac želi sebe nazivati barmenom. Maestralno djelo koje postavlja onu primjetnu granicu kada vještina postaje miksologija.

(Dave Arnold pisac je i edukator o hrani, kulinarstvu i gastronomiji školovon na Francuskom institutu kulinarstva i Harvardu.)

5. Meehan’s Bartender Manual

Jim Meehan

Tražili ste Bibliju, dobili ste Bibliju. 

Zadnji, ali apsolutno ne i posljednji na Top 5 genijalni je Meehanov priručnik. Riječ je o kompendiju osnovnog znanja koje mora svladati apsolutno svaki barmen. Od osnova pića i koktela, tehnologiji i tehnikama spravljanja, preko poslovanja bara, dizajna, izradi koktel karti do  posluživanja i ugostiteljsvo općenito. Ono što priručniku daje dodatnu težinu svakako je i vrlo jasno objašnjena industrija koktela, barova i jakih pića, gledana sa strane profesionalca.

‘Meehan’s Bartender Manual’, kratko i jasno, ključan je priručnik za rad barmena.

(Jim Meehan ugledni je barmen s iskustvom građenim kroz prestižne njujorške restorane i barove, autor i urednik nekoliko knjiga i vodećih magazina.)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.