Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HOSPICES DE BEAUNE Najveća humanitarna aukcija vina na svijetu ove je godine u Burgundiji srušila sve povijesne rekorde i nadmašila Sotheby’s

hospices-2022

Hospices de Beaune vjerojatno je najpoznatija dobrotvorna aukcija vina na svijetu. Tradicija je započela 1443. godine, kad je u središtu Beaunea sagrađena bolnica, ikonografska građevina Hôtel-Dieu. Bolnica je svake godine skupljala novac i sredstva za rad, a lokalni stanovnici su joj ponekad poklanjali vinograde. Bolnica tako danas raspolaže sa 60 hektara uglavnom premier i grand cru vinograda u Côte de Beaune i vina koja dolaze iz njih svake godine prodaje na aukciji. 

Godišnji aukcijski ritual kakav poznajemo danas započeo je 1859. Aukcija se održava trećeg vikenda u studenom i centar je općeg slavlja u Burgundiji. Svi prihodi s aukcije idu bolnici, koja je danas moderna poliklinika na rubu Beaunea, i humanitarnim organizacijama.

Hospices de Beaune aukcija je važan pokazatelj nove berbe. Na aukciji se prodaju bačve vina iz više od 45 vinograda. Potražnja je golema i raste kako raste cijena i ugled burgundskih vina na sekundarnom tržištu. Prije šest godina na 156. aukciji prikupljeno je ukupno 8,4 milijuna eura za 596 bačvi vina, prosječno 13.833 eura po bačvi od 228 litara. Bilo je to 25 posto manje nego godinu ranije, kada su zbog terorističkog napada u Parizu iznosi dobrotvornih uplata vrtoglavo rasli. Ove godine, međutim, bez ikakvih izvanrednih situacije koje bi akutno potaknule trošenje, aukcija Hospices de Beaune srušila je niz povijesnih rekorda. Direktor i predsjednik odbora Hospices Civils de Beaune François Poher rezultate ovogodišnje aukcije nazvao je spektakularnima. Hospices de Beaune nadmašila je sve svoje prijašnje aukcije i sve aukcije vina dosad održane u Sotheby’su, koji za njih operativno vodi aukcije.  

Tijekom sedmosatne aukcije na kojoj su se ponuđači javljali iz cijeloga svijeta, srušen je i rekord prosječne cijene po bačvi, koja sada iznosi 35.974 (lanjski rekordni iznos bio je 34.980 eura). Procjene su premašene za više od duplo. Pet bačvi Bâtard-Montrachet Grand Crua Cuvée Dames des Flandres prodano je za 324.000 eura svaki, više nego dvostruko više od već visoke procjene prije prodaje. Prodana su 602 lota s ukupno 802 bačve, 620 crnog vina i 802 bijelih vina, najveća količina dosad (rekord i dalje drži 2018. godina s 828 bačvi).

Nakon izazovne berbe 2021. sunčano i suho vrijeme ojačalo je entuzijazam prema beerbi 2022. i to je sigurno utjecalo na rast cijena. Na tiskovnoj konferenciji jutro prije prodaje, ugledni francuski vinski kritičar Bernard Burtschy izjavio je da ‘nema sumnje u visoku kvalitetu 2022.’. Nazvao ju je ‘najpreciznijom, u podrumu i vinogradima, od 2015. kad je Hospices preuzeo direktor Ludivine Griveau. ‘Ovo je najbolja berba u Hospiciju’, rekao je Burtschy.

Na aukciji su srušeni i rekordi za poseban dobrotvorni lot poznatiji kao Predsjednička bačva ili Pièce des Présidents, koji je prodan za 810.000 eura (lani je preodan za 800.000 eura). Bačva je kolektivna prezentacija najjačih burgundskih negocijantskih kuća: Badet Clémenta, Alberta Bichota, Grupe Boisset, Bouchard Père & Filsa, Champyja, Chansona, Josepha Drouhina, Faiveleya, Louisa Jadota, Oliviera Leflaivea, Patriarchea i Veuve Ambal. Ove je godine posvećena Louisu-Fabriceu Latouru, direktoru kuće Maison Louis Latour koji je godinama vodio organizaciju aukcije a preminuo je u rujnu.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.