Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Italiji je osnovan prvi sindikat životinja na svijetu. Krave će ići na porodiljni dopust i dobiti bolje uvjete u stajama

krave

Mogu li se životinje sindikalno organizirati? U Italiji misle ne samo da mogu nego i da moraju. U Cremoni je pokrenuta inicijativa za osnivanje prvog svjetskog sindikata radnih životinja. Točnije, prvog sindikata krava. Cremona nije slučajnost, ona je centar talijanskog stočarstva i želi bolje zaštititi stoku od koje živi.

Sindikat za radne životinje sastojao bi se od skupine stručnjaka koja se trenutno okuplja, zaduženih za zaštitu stoke i poboljšavanje uvjeta u stajama kroz nove protokole kontrole, intervencije u izvanrednim situacijama i specijalne izvještaje. Službeni naziv sindikata je Opservatorij za dobrobit životinja (OBA) i glavni zadatak mu je mijenjati ljude kako bi bili bolji prema kravama. To će raditi kroz posebne programe obuke, jačanje održivosti i napuštanje intenzivnog uzgoja i proizvodnje u korist kvalitetnijeg života stoke.

Krave se nažalost ne mogu same učlaniti u sindikat, mogu ih upisati mljekari i sirari koji to žele, a na terenu će ih zastupati posebno zaduženi veterinari, objasnio je za AgriFood Today pokretač inicijative veterinar Nicolò Mirco Bissolati. “Ako, na primjer, utvrdim prekomjernu smrtnost na nekoj farmi, mogu zahtijevati kontrolne pretrage krvi i odmah provjeriti je li kolostracija teladi obavljena u pravo vrijeme i jesu li prekršene druge mjere. Time dajemo glas onima koji ne mogu govoriti.”

Svaka farma čije su krave u sindikatu, ali i druge farme u Italiji, morat će se pobrinuti za dostojanstveniji život stoke u stajama, redovite kontrole, osiguravanja propisnih uvjeta za teljenje i porodiljnog dopusta za krave, pedijatrijske preglede telića…Sve kao da su krave zaposlenici bilo koje firme. Drugi temelj projekta je digitalizacija, odnosno praćenje farmi u realnom vremenu kako bi se na vrijeme uočavala kršenja normi i proizvodnja optimizirala na dobrobit životinja. “Širenje kompetencija je vrlo važno za razvoj boljih staja,” kaže Bissolati, “Mljekar ili farmer sada izravno mogu zatražiti intervenciju kako bi se zaštitili od nesposobnih i neradnika”. Krajnji cilj je potpuna digitalizacija kroz robotiziranje staja kako bi se izbjegli problemi ljudskog faktora i osiguralo da sa životinjama rade samo najsavjesniji i najkompetentniji ljudi. Cijeli projekt trebao bi koštati oko tri milijuna eura. 

Foto/Jacob Cotton, Unsplash

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.