Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lu Ma Ekskluziv distribuira rizlinge Markusa Molitora iz Mosela čija je tri vina Robert Parker 2015. ocijenio s čistih 100 bodova

molitor

Markus Molitor najveći je privatni vinar u Moselu, možda najvažnijoj njemačkoj i svjetskoj regiji za proizvodnju rizlinga. Markus Molitor preuzeo je obiteljsko imanje 1984. Imao je samo dvadeset godina, a njegovi su vinogradi zauzimali tek nekoliko hektara. Danas Molitor proizvodi više od 300 tisuća butelja godišnje, s niza čuvenih položaja uključujući Bernkasteler Doktor. Molitor buteljira više od 80 različitih vina.

Usprkos opsežnoj proizvodnji vinogradi se obrađuju i beru ručno, a velikim su dijelom u organskom uzgoju. Vina odležavaju u velikim drvenim bačvama. Tijekom fermentacije koriste se isključivo prirodni kvasci. Ne dodaju se enzimi. Markus Molitor već je desetljećima velika zvijezda među obožavateljima rizlinga. Međutim, prije sedam godina postao je globalna superzvijezda.

Naime, Wine Advocate, koji je tada još bio u vlasništvu Roberta Parkera, tri je njegova vina ocijenio s čistih 100 bodova. Molitorove butelje godinama se povremeno mogu kupiti u Hrvatskoj, a sada neka njegova vina distribuira i zagrebačka Lu Ma Ekskluziv. Ovih smo dana probali Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlase iz 2016. godine.

Zeltinger Sonnenuhr je vinograd od 23 hektara. Molitor kaže da taj vinograd daje elegantne i šarmantne rizlinge. Riesling Zeltinget Sonnenuhr Spätlase prepun je voćnih aroma, s naglaskom na marelice, nektarine i citruse. Tom tipičnom, voćnom, kiselo slatkom karakteru moselskih rizlinga iz kasnih berbi, suprotstavlja se opaka, gotovo slana, naglašena mineralnost, koja ovo vino čini kompleksnim i veoma ozbiljnim.

S obzirom na visoke kiseline i vibrantnost koja se osjeti pri svakom gutljaju, Molitorov Zeltinger Sonnenuhr trajat će još barem četvrt stoljeća. Riječ je o fenomenalnom primjeru gastronomskog rizlinga, idealnog uz niz zimskih jela od svinjetine, ali i uz škampe, jakovske kapice , euroazijski fusion, kao i uz štrudl od reskih jabuka. Naravno, poput većine velikih vina, ovaj se rizling može piti sam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.