Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL G3SPIRITSA I KULTA PLAVE KAMENICE Za odlučujuću utakmicu s Belgijom trebate nešto šarf: Croatia Herball Dorijana Skoblara iz riječke Apothece

skoblar-scharf

Hrvatska danas s Belgijom igra odlučujuću utakmicu za prolazak u drugi krug Svjetskog nogometnog prvenstva. Situacija je komplicirana. U Katar je hitno odletio novi kontingent hrvatskih navijača, Belgijanci šalju kontrodiktorne poruke, a ni selektor Dalić baš ne otkriva karte. Sa završetkom grupne faze prvenstva masovno se navikavamo i na adventsko-navijačku atmosferu. A ako uz utakmice umjesto čipsa možete jesti sarme, možete i piti koktele umjesto piva. Kult Plave Kamenice i G3Spirits najvažnije utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva obilježavaju posebnim navijačkim koktelima koje možete napraviti naveliko i iz pitchera, karafa, zdjela, boca…točiti tijekom gledanja utakmica.

Dorijan Skoblar, Apotheca

Prebatched kokteli su jedan od najvećih trendova današnje barske industrije, što se uvelike pripisuje naprednim tehnikama i moderniziranim destilatima koji omogućuju da se vrlo ozbiljni kokteli pripreme u većim količinama i optimalno serviraju u kratkom vremenu. Jedan od najvrućih novih hrvatskih barova, riječka Apotheca, otvorila je svjetsko prvenstvo s Offside Margaritom barmena Mateja Šimanića. Grupnu fazu zatvara glavni ideolog Apothece Dorijan Skoblar, s Croatian Herballom od Jagermeister SCHARFA. Apotheca je jedan od vrlo rijetkih barova u Hrvatskoj koji dosljedno spaja klasične, prvenstveno speakeasy koktele s modernim okusima.

Skoblar i Šimanić su preuzeli dosta kompliciran zadatak istodobnog educiranja publike kroz koktelsku lektiru i praćenje relevantnih svjetskih trendova kroz nove tehnike i twistove. Apothecini kokteli su jasno strukturirani, originalni i u mnogim slučajevima zanimljivo pomaknuti u okusima i kombinacijama, ponekad i rubni, što im daje specifičan karakter i zbog čega je Apotheca od samog otvaranja puna. Prolazite li kroz Rijeku, ne propuštajte Skoblarove i Šimanićeve koktele, rade ih od jutra do sitnih noćnih sati. 

Jagermeister je, pak, fenomen za sebe. Malokoji je brend u industriji pića izveo tako uspješnu transformaciju od starinskog europskog biljnog likera (Jagermeister je nastao 1935. godine u njemačkog gradiću Wolfenbüttel) do It brenda urbane mlade generacije. Jagermeister su prigrlili i praktički ponovno izmislili američki skateri, grafiteri i DJ-i čini se da je njegova veza s dinamičnom undeground kulturom sve jača. No Jägermeister ima još jaču vezu s nogometom.

Jagermeister je bio prvi brend u povijesti marketinga koji je 1972. uveo koncept reklamiranja na nogometnim dresovima. Isprva, ideja da se lav na dresovima igrača Eintracht Braunschweiga zamijeni Jägermeisterovim jelenom nije se svidjela Njemačkom nogometnom savezu (DFB). U to je vrijeme DFB-ova povelja zabranjivala bilo kakav oblik reklamiranja na odjeći igrača jer se smatralo da sport i biznis ne idu zajedno. Nakon kratke pravne bitke koja je izazvala veliku medijsku pozornost, Jagermeister je pobijedio i jelen je tiskan na majice Eintracht Braunschweiga.

Zadnjih godina Jagermeister je napravio još jedan strateški iskorak, s novim modernim ekspresijama inspiriranima barskom i klupskom scenom. Originalni recept za Jagermeister kreirao je Kurta Mast u obiteljskoj tvornici octa. Svjestan potencijala svog izuma Mast se fokusirao na proizvodnju alkohola i tako je počeo Jagermeister kakvoga poznajemo danas. Recept je još uvijek tajan, a autentičnost je glavna vrijednost brenda, što su u Jagermeisteru uspješno očuvali s novim etiketama Manifest i SCHARF. Uz klasični spoj 56 vrsta bilja, cvijeća, korijena i plodova, đumbir i galanga SCHARF-u daju pikantnost, začinsku notu i ljutinu. Čuva se na vrlo niskim temperaturama, preporučuje se -18 stupnjeva, i idealno servira u smrznutim čašama. No, novi sastojci SCHARF su doslovno katapultirali na na vrhove lista najpopularnijih sastojaka za koktele, čak i među potrošačima koji inače nisu pili Jagermeister. 

Croatian Herball Dorijana Skoblara je twist na whisky sour za koji vam od opreme treba samo jedan shaker, a izvrstan detalj soka od nara koji balansira Jagermeister SCHARF i daje mu sezonski štih, natjerat će vas na više novih točenja. Ne brinite,Jagermeister SCHARF je zbog svojih sastojaka praktički ljetkovito piće.

Croatian Herball

  • 50ml Jagermeister SCHARF
  • 30ml hladno prešani sok nara
  • 30ml svježi sok limuna
  • 20ml sirup kadulje i lovora
  • 15ml bjelanjak 

Za gorki sirup od lovora i kadulje

  • 12 listova lovora, 
  • 6 listova kadulje
  • 250g šećera kristala
  • 250ml vode

Ubacite šećer u širu posudu s debljim dnom i pustite da se otopi. Povremeno protresite posudu da se šećer ujednačeno topi i da ne izgori.

Zagrijavanjem se šećer karmelizira, a kada poprimi crvenkasto-smeđu boju zalite vodom pazeći pri tom da se ne opečete. Ne treba niti sada miješati, pustite da kuha dok se sav karamel ne otopi u vodi.

Sada u tekućinu ubacite listove lovora i kadulje i nastavite kuhati još 10 minuta. Nakon toga tekućinu maknite s vatre, poklopite posudu i pustite da se sve dobro ohladi.

Sve sastojke ulijte u shaker bez leda.

Odradite prvi dry shake snažno tresući koktel radi strukture koju mu daje bjelanjak. Ubacite kockice leda te još jednom protresite. Dobiveni sour poslužite uz belgijsku čokoladu te utakmicu na kojoj će koktel biti uspješniji nego igra Belgije.

Hrvatska vs Belgija

Dosadašnji skor 

Utakmice 8 Hrvatska 3-3 Belgija Neriješeno 2 

Predviđeni sastavi 

Hrvatska (4-3-3) Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Modrić, Brozović, Kovačić, Kramarić, Livaja, Perišić

Belgija (3-4-2-1) Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Castagne; Meunier, Tielemans, Witsel, Trossard; De Bruyne, E Hazard; Batshuayi

Prognoza 

Hrvatska 2-1 Belgija

Rezultat Hrvatska 0-0 Belgija – Hrvatska je prošla u drugi krug

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.