Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Možete li još uvijek jesti Jaffa kekse? Mi nažalost ne možemo

jaffa

Jaffa Cakes/Biskviti bili su omiljena poslastica našeg djetinjstva. Dobro pamtimo mekane kekse s bogatim, sočnim narančastim želeom i slatko gorkom čokoladnom glazurom. Danas smo pokušali dozvati uspomene iz osamdesetih godina, pa smo u kvartovskom supetmarketu kupili dvije kutije Jaffa keksa: Crvenkinu od 150 grama i Kraševu od 120 grama. Obje koštaju smiješnih osam i pol kuma, koliko i vrijede.

Crvenkina verzija totalno je nejestiva. Srpska konditorska tvornica Crvenka prije rata Jaffom je opskrbljivala cijelu bivšu državu. Crvenkini Jaffa Cakes bili su oni keksi puni narančastog želea. Danas je žele, nažalost, gotovo tamnosmeđe boje, lagano osušen, ima ga razmjerno malo, a čokolada baš i nema okus čokolade. Ovo nije samo naš osobni dojam. Crvenkins Jaffa sadrži, prema deklaraciji, samo 0,8 posto narančina soka. Dakle, doslovno ništa.

Kraševa Jaffa nešto je bolja. Kraševi Jaffa Biscuits sadrže 2 posto narančina soka i više kakaovih dijelova u čokoladi od Crvenkinih. Keksi su veći, mekši i urednije oblikovani.  Ali i Kraševi i Crvenkini Jaffa keksi toliko su slatki da su za većinu odraslih potrošača prilično nejestivi a i klinci danas traže malo drukčiju robu

Crvenkini i Kraševi Jaffa keksi zaslužuju svoje mjesto na policama poglavito zahvaljujući smiješnoj cijeni: koštaju, ponavljamo, samo osam i pol kuna, što je neznatno više od pola litre poznatijih brendova mineralne vode

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.