Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas počinje zagrebački Advent, vjerojatno najambiciozniji dosad

advent-klovicevi

Danas paljenjem lampica počinje zagrebački Advent, koji će trajati 42 dana na više od 20 lokacija. Riječ je vjerojatno o jednom od najambicioznije organiziranih adventa dosad. Od Fuliranja na dvije lokacije do novog zabavnog parka na Trgu dr. Franja Tuđmana i povratka klizališta na Tomislavcu, ovogodišnji Advent u Zagrebu obilježit će veliki povratak nakon dvije pandemijske sezone i golemog korupcijskog skandala s iznajmljivanjem kućica bivše, Bandićeve gradske vlasti.

Prema podacima zagrebačke Turističke zajednice, booking za prvi adventski vikend je 90 posto. Gastronomski program je prilično ambiciozan, a najavljen je i niz koncerata i gledanja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva na otvorenom. 

Glavne točke zagrebačkog Adventa bit će Zrinjevac, Tomislavac,Strossmayerovo šetalište, terasa Esplanade, plato Gradec, Europski trg i Trg dr. Franje Tuđmana, gdje je otvoren Winterland zabavni park s 22 atrakcije i 36-metarskim panoramskim kotačem. Na terasi Esplanade koja je lani spasila Advent, gourmet verzija Fuliranja ove godine otvara se pod nazivom Fooling Around i okupit će neke od najboljih hrvatskih restorana i chefova na čelu s riječkim Nebom Denija Srdoča (jedna Michelinova zvjezdica). Na Fooling Aroundu je 10 kućica u kojima kuhaju tim chefice Esplanade Ane Grgić, Nenad Komes iz The Meata, Institut za kobasice Mate Jankovića i Beg’s Plant Based Street Food. Fuliranje se vratilo i na Strossmayerov trg, s kućicama Torikaye, Marka Palfija, Roberta Hromalića i nekoliko gostujućih brendova i restorana iz cijele Hrvatske.

Klizalište na Tomislavcu je drukčije nego prijašnjih godina. Postavljeno je južnoj livadi, sa stazama koje se protežu oko fontane i livade ispred Umjetničkog paviljona i kućicama ispod osvijetljenih krošnji, na kojima će kuhati chefovi Matija Bogdan i Marko Palfi.  Zrinjevac,ukrašen s 30 tisuća lampica i ugošćava jedan od tradicionalno najposjećenijih punktova na Adventu. 

Advent na Gornjem gradu proteže se duž Strossmayerova šetališta do platoa Gradec gdje kuharski lineup predvode Marin Medak i voditeljski trojac MasterChefa Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić, dok na vrhu Zakmardijevih stuba počinje Advent kod Matoša sa svojim poznatim retro ambijentom i gotovo neprekidnim uličnim eventima.  

Na Europski trg vraća se EU Advent s kuharskim dvobojima poznatih chefova, prijenosima utakmica Svjetskog prvenstva na otvorenom i poznatim plesnim partyjima. Zoološki vrt u Maksimiru svoj aAdvent posvećuje bajkama Ivane Brlić Mažuranić, s tematskim obilascima koje vode edukatori maskirani u Domaće i upoznavanje građana s novim atrakcijama, medvjedima blizancima Kvetinom i Albertom. Vatrometom večeras počinje i Advent u Španskom gdje će se takošer gledati utakmice a između njih koncerti. Adventske kućice bit će naravno i na udarnim pozicijama na Trgu Bana Jelačića i u okolnim donjogradskim ulicama. Nakon lanjskog debakla, zagrebačka gradska vlast odlučila je pokazati da se Advent može organizirati zakonito i transparentno a da ne izgubi na atraktivnosti, naprotiv. Čini se da će ovogodišnji zagrebački Advent, posluži li ga vrijeme, biti jedan od naljepših i najvećih dosad, s još dobrih recenzija poput onih objavljenih u The Guardianu i na CNN-u. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.