Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESTE LI SPREMNI Nestle je počeo prodavati veganski foie gras 

foie-gras

Prehrambeni gigant Nestle lansirao je novu kategoriju proizvoda, imitaciju gusje jetre od biljnih sastojaka. I tako smo dobili veganski foie gras, ili kako su ga oni nazvali Voie gras. Ova verzija, komentiraju, ima dvostruku vrijednost: omogućava nam da uživamo u okusima foie gras bez maltretiranja gusaka i ublažava efekte ptičje gripe koja je desetkovala peradarske farme u Europi i Americi.  

No kritičari se s pravom pitaju može li Voie gras ikada imati divne okuse prave gusje jetre. Voie gras proizvodi se od soje, miso paste, ulja od tartufa i morske soli. Košta 8,43 dolara za limenku od 180 grama (oko šest porcija) i, prema Nestléu, nije samo jeftinija od tradicionalne foie gras, nešto je zdravija od prave stvari. 

Nestle je Voie gras prvo stavio na tržište u Švicarskoj pod brendom Garden Gourmet, imitacijama mesnih proizvoda na biljnoj bazi. U Švicarskoj se prodaje već nekoliko konkurentskih biljnih imitacija foie gras jer su Švicarci veliki ljubitelji te delikatese, uvoze oko 200 tona godišnje. Švicarska je kao i Velika Britanija zabranila proizvodnju foie gras.

Voie gras će se prodavati u ograničenim količinama do 28. studenog, a nakon toga će ga lansirati u Španjolskoj. Nestle je prije dvije godine značajno pojačao inovacije i investicije u biljne alternative, od veganskih burgera koje su razvili za McDonald’s do veganskih alternativa mliječnim proteinima, jajima i mesnim gotovim jelima. Cijela strategija korporacije već je godinama usmjerena na prelazak na zdraviju i ekološki održiviju hranu. Iako interes za plant-based nakon početnog rasta stagnira, u Nestleu kažu da je za njih ta hrana budućnost. “Plant based je puno više od prolaznog trenda, ta je hrana dugoročni put kojim treba ići,” tvrdi Nestleov direktor Mark Schneider. Jeste li onda spremni za Voie gras?

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.