Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUČAK KOD MIHALJEVIH Elizabeta Mihalj kuha puno bolje nego svi restorani u krugu od barem pedesetak kilometara oko Kutjeva

mihalj-g

Branko Mihalj, najoriginalniji kutjevački vinar, lani je izgradio lijepu kušaonicu koja prima četrdesetak gostiju,  Tu bi kušaonicu zapravo trebalo pretvoriti u restoran. Elizabeta Mihalj, supruga dr. Mihalja, u ponedjeljak nam je, naime, skuhala najbolji ručak koji smo ikad pojeli u središnjoj Slavoniji. 

Ručak je počeo aromatičnom juhom od vrganja s Krndije. Branko Mihalj strastveni je skupljač gljiva, pa smo jeli vrganje, koje je on osobno ubrao. Zatim smo uživali u tri sata kuhanom, vrlo mekanom jelenu lopataru s umakom od pasiranog povrća i salatama iz vrta obitelji Mihalj, začinjenim jabučnim octom od jabuka iz Mihaljeva voćnjaka. Male savijače od jabuka svojom su hrskavošću i svježinom nadjeva podsjetile na ozbiljne bečke slastičarne. Štrudl od jabuka serviran je s domaćim džemom od mušmula. Kitnkez je bio raskošan, a kompot od vinogradarskih bresaka vratio nas je u ljeto. Kad bi se u Kutjevu svaki dan moglo tako dobro jesti, ovaj bi vinski gradić postao relevantna gastronomska destinacija.

U kušaonici i u podrumu Branka Mihalja probali smo niz novih vina, o kojima ćemo detaljnije pisati u Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice.  Sada, međutim, želimo upozoriti na Rizling iz 2021. s oznakom kasne berbe. Ovo mirisno, opojno vino s 46 grama neprevrelog šećera toliko je svježe i izbalansirano da se odlično slaže i sa slanom hranom; ne mislimo samo na foie gras, roquefort ili reblochon, nego i pečeni odojak, jakovske kapice, škampe kao i na mnoga azijska slatko kisela i ljuta jela. 

U podrumu smo pak kušali novu graševinu s Mačova brda. Grožđe se bralo 31. listopada, s vrlo niskim prinosima. Premda vino još fermentira, može se reći da se radi o jednoj od najaromatičnijih i najbogatijih graševina koje smo probali unatrag dugo vremena

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.