Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 61. godini preminuo je Dominic Roskrow, vjerojatno najutjecajniji autor i konzultant za whisky 21. stoljeća.

Dominic-Roskrow

Gotovo nevjerojatnom nam se učinila jučerašnja vijest da nas je napustio DOMINIK ROSKROW (1961.-2022.). Tko god je makar i malo zakoračio u svijet whiskyja, njegovo ime je zasigurno zapamtio. Na stranu sve što je napisao, Don je bez sumnje najzaslužnija osoba u stvaraju temelja svjetske slave whiskyja i povezivanju kontinenata u jedinstvenu cjelinu koju danas nazivamo ‘World Whisky’. Kako je prije niti godinu dana u šali izjavio Fred Minnick, veliki američki whisky publicist: “Onome tko nije čuo za Doma ne vjerujem kad kaže da je ljubitelj whiskyja!”

Način na koji je radio, zanos i oduševljenje koje je prenosio u svojim nastupima jednostavno su bili neodoljivi. Nema niti malo dvojbe da je tim pristupom uvukao tisuće i tisuće ljudi u svijet whiskyja i jakih pića uopće.

Godinama je bio urednik najvažnijih magazina i portala od Whisky Magazine i The Spirits Business do Whisky Quarterly i Whiskeria, a od prije dvije godine i glavni urednik Worldwide Whisky Company. Prije nekoliko godina pokrenuo je i Still Crazy magazin.

Autor je 20-ak knjiga i vodiča koje su i danas jedna od temeljnih literatura kako za početnike tako i za one daleko iskusnije. The World’s Best Whiskies1001 Whiskies You Must Try Before You DieWhiskey America i Whisky Japan, neizostavne su u bibliotekama iskrenih ljubitelja “vode života”. Uz to je nastavio djelo velikog Michaela Jacksona kao urednik Malt Whisky Companion, kojeg je nakon Jacksonove smrti nastavio pisati u njegovoj maniri i pokušao pratiti njegovu estetiku.

Osnivač je Whisky Tasting Cluba i The Craft Distiller Alliance, a kao konzultant posljednje je dvije godine aktivno surađivao s tri whisky kompanije. Za svoje je neumorni rad nagrađen visokim počastima s obje strane Atlantika. Nositelj je titula Kentucky Colonel i Kepper of the Quaich, dvije apsolutno najvažnije počasti whisky industrije, a primio je i Fortnum & Mason Award za Pisca godine 2015.

No ono što je doista najvažnije njegov je pionirski pristup koji danas shvaćamo standardom. Prvi je koji je krenuo u pasionirani obilazak destilerija širom svijeta prenoseći iz prve ruke svoj dojam i izuzetno detaljne i potkovane informacije.

Bez Doma vjerojatno većina nas nikada ne bi niti čula za danas izuzetno cijenjene australske ili novozelandske whiskyje, a otvoreno ćemo ustvrditi da bez njega japanski whisky možda niti do danas ne bi ozbiljno zakoračio na svjetsku scenu. I sve to u zabavnom i duhovitom stilu, najčešće praćeno usporedbama s glazbom koju je neizmjerno volio.

Čudesan je njegov 30-godišnji put od diplomiranog politologa kojeg je whisky scena u početku smatrala neozbiljnim čudakom u potrazi za whiskyjem izvan Škotske do žestog profesionalca kojemu ta ista scena, a posebno industrija odaju nebrojene počasti i zahvaljuju za status koji danas imaju u svijetu.

Odlazak Dominika Roskrowa doživjeli smo i vrlo osobno. Imali smo sreće osobno ga poznavati i atmosfera koju je stvarao oko sebe bila je jedinstvena, a ideja velike knjige sljubljivanja glazbe i whiskyja o kojoj je snivao ostala je, nažalost samo san. Počivao u miru Dom i nazdravi s anđelima u društvu velikana koji su već tamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.