Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COCKTAIL MUNDIAL G3 SPIRITSA I KULTA PLAVE KAMENICE Navijajte za Hrvatsku protiv Maroka s Old Pilots punčem s crnim čajem

old-pilots-punc

Carry me back to Old Morocco

Where the tea is strong and so are the people

Carry me back to Old Morocco 

(Was Not Was)

Hrvatska danas igra svoju prvu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru. Prognoze za Hrvatsku su gotovo eurofične za cijelo prvenstvo, a prvi protivnik u grupi, Maroko, u sportskim se komentarima tretira kao zagrijavanje. Budući da ništa na ovom prvenstvu nije uobičajeno (krenimo od činjenice da se održava usred Adventa) u serijalu Cocktail Mundial s G3Spirits odlučili smo vam dati drugačije, razuzdanije prijedloge za pića za navijanje.

Barmen Darko Uremović

Za svaku važnu utakmicu u Katru, jedan od najboljih hrvatskih barmena predlaže koktele koje možete piti u velikim količinama, i jednostavno ih pripremiti kod kuće. Svjetsko prvenstvo je otvorio barmen riječke Apothece Matej Šimanić s Offside Margaritom od Sierre Antiguo Plata tekile za utakmicu Katar-Ekvador. Za utakmicu Hrvatska-Maroko barmen Darko Uremović napravio nam je dvije opcije aromatičnog punča od Old Pilots London Dry gina, toplu i hladnu.

Tema ovog koktela spaja početak Adventa u Hrvatskoj i jedan od najtipičnijih marokanskih okusa – čaj. Ništa ne definira marokansku kulturu kao čaj. Od mirisa čajana do specifičnih čajnika, od čašica za čaj do sporih rituala ispijanja, u Maroku se sve okreće oko čaja. Čaj je u Maroko stigao relativno kasno. Iako postoje priče da je slavni marokanski putnik i jedan od prvih gastro kroničara Ibn Batuta čaj u Maroko donio početkom 14. stoljeća, kultura čaja tamo se razvila tek s britanskim kolonijalnim utjecajima u 18. stoljeću. Do sredine 19.stoljeća Maroko je bio potpuno navučen na čaj i moćni, fini crni čaj u punču Old Pilotsa posvećen je upravo toj nijhovoj strasti.  

Baza za punč je sok od jabuke pun cimeta, klinčića, muškatnih oraščića, korica citrusa, bomba omiljenih zimskih mirisa svakog Hrvata. Baza je obogaćena sušenim domaćim borovicama. Hrvatske borovice su kičma Old Pilots gina i u svjetskoj se industiriji gina smatraju jednima od najboljih na svijetu. A punč je vjerojatno žanr s kojim najjednostavnije i najbrže možete napraviti drinking party: lako ga je napraviti u velikim količinama, ima okuse koje svi vole i s dva poteza možete mijenjati varijante kako želite. Osim toga, punč je jedan od vrlo rijetkih koktela koji si gosti mogu sami servirati. Pripremite šalove, zastave i dresove, Hrvatska ide do kraja.

Old Pilots punč s crnim čajem

Za 1 litru punča

  • 1 l baze za punč
  • 2 dl Old Pilots London Dry gina
  • 4 cl  aromatičnog crnog čaja (skuhanog i ohlađenog)
  • 1 žličica suhih borovica
  • 1 granny smith jabuka
  • 1 naranča

Baza za punč

  • 1 l  soka od jabuke
  • 2 štapića cimeta
  • 5-8 klinčića
  • 1/2 muškatnog oraščića (obavezno cijela polovica oraha, ne u prahu)
  • 4 filea svježeg đumbira
  • 1 peel veće naranče
  • 2 peela limuna za balans kiselosti
  • 1 prstohvat limunske kiselinev
  • obična voda

Ovu bazu možete početi raditi i ranije, tako da sve začine stavite u sok od jabuke i ostavite preko noći u hladnjaku. Hladna maceracija će otpustiti esencijalna ulja i koncentrirati ih, tako da će se arome puno jače osloboditi kad budete zagrijavali punč. Druga varijanta je da umjesto soka od jabuke kao bazu za punč koristite vodu i šećer. 

Topli Old Pilots punč 

U veliku čašu ili bokal za miješanje stavite gin, bazu za punč (sok jabuke, začine, korice citrusa), crni čaj, dodajte ploške jabuke i naranče i suhe borovice. Lagano zagrijavajte, temperatura ne smije preći 60 stupnjeva. Čim postignete željenu temperaturu maknite s vatre, prelijte uz djelu za punč. Dodajte još par štapića cimeta, ploške jabuke i naranče. U gotovu bazu na kraju dodajte još 1,5 dl obične vode na svakih 4 dl soka, da se sve poveže i balansira. Želite li još bolje zaokružiti punč, na kraju mu dodajte mu par kapi ekstrakta vanilije.  

Hladni Old Pilots Punč (hladna verzija)

U posudu za punč stavite dosta leda, dodajte hladnu bazu za punč, prelijte s 2 dl gazirane mineralne vode, dodajte par kapi ektrakta vanilije. Ukrasite štapićićma cimeta, borovicama i ploškama jabuke i naranče. 

Serviranje

Punč s karciolom ulijte u čaše, dekorirajte samo ploškom jabuka. Zdjelu možete staviti i na stol da si gosti sami uzimaju punč.

Hrvatska vs Maroko

Dosadašnji skor Utakmice -2 Hrvatska 1 – Maroko 0

Predviđeni sastavi

Hrvatska (4-3-3) Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Modrić, Brozović, Kovačić, Vlašić, Kramarić, Perišić

Maroko (4-3-3) Bounou, Mazraoui, Saiss, Aguerd, Hakimi, Amrabat, Ounahi, Amallah, Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Prognoza Hrvatska 2-0 Maroko

Rezultat Hrvatska 0-0 Maroko

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.