Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKI MOTOVUNSKI TASTING Crna vina iz 2022. mogu postati fenomenalna, a ni malvazije nisu loše. Naprotiv

motovun-tasting-g

Kao i svake godine tijekom pripreme Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice, i ovog smo studenog posjetili središnju Istru. U Motovunu i obližnjim mjestima obišli smo tri vinara: Marka Fakina, Klaudija Tomaza i Roberta Bertošu. Benvenutije ćemo posjetiti u prosincu.

Robi Bertoša profesionalno je najmlađi među renomiranim motovunskim vinarima. Bertošina obiteljska kuća, kušaonica i dio podruma nalaze se u Kaldiru, odmah ispod imanja braće Benvenuti. Iz kušaonice i terase ispod kušaonice pucaju fenomenalni, dramatični pogledi na krajolik središnje Istre.

Robi Bertoša

Obitelj Bertoša profesionalno se bavi vinarstvom od 2009. godine. Posjeduju šest i pol hektara vinograda, na kojima uzgajaju malvaziju, teran i sivi pinot. Robi Bertoša-38 godišnji je enolog, koji je diplomirao u Poreču; Bertoša se tek prije četiri godine potpuno profesionalno posvetio vinarstvu. Prije je radio u laboratoriju za analizu vina. Zato pojedini istarski vinari govore da Bertoša možda najbolje poznaje istarska vina.

Pogled iz Bertošine kušaonice

Bertošin brend od 2019. godine zove se Berba. brendiranje i dizajn djelo su Sonde iz Vižinade, jedne od marketinško dizajnerskih agencija s najpreciznijim senzibilitetom za vinsku industriju. U Bertošinoj kušaonici probali smo Malvaziju iz 2021, odležanu Malvaziju iz 2019, ružičasti, klasični rose pjenušac, Sivi pinot iz 2021. i Terane iz 2019. iz boce, i 2021. iz drva. O svim ovim vinima detaljnije ćemo pisati u Vinskom izvještaju, koji izlazi u siječnju. 

Zasad možemo konstatirati da je Malvazija iz 2021. svježa kao da je svibanj a ne studeni, da je odležana Malvazija bogata i elegantna, pjenušac definitivno kompletniji i kompleksniji nego lani kad smo ga prvi put kušali, dok bi Teran iz 2021. kojeg smo probali iz bačve, mogao postati veoma ozbiljno vino. Robi Bertoša, kod kojeg smo uživali u mekanom goveđem carpacciu s vrlo bogatim bijelim tartufima, autoritativno predstavlja najnoviji naraštaj motovunskih i istarskih vinara.

Poslije Bertoše otišli smo kod Marka Fakina. Kušanje kod Fakina podsjeća na kušanje kod Marjana Simčiča, što znači da ne možete napustiti vinariju a da ne probate barem četrdesetak uzoraka. Među ovogodišnjim vinima, sva su crna impresionirala; 2022. mogla bi, po strukturi, teksturi, intenzitetu ali i vibrantnosti, postati jedna od najboljih crnih godina zabilježenih u povijesti istarskog vinarstva.

Kad je riječ o bijelim vinima, La Prima iz 2022. s laserski preciznim aromama marelice, već sada pokazuje potencijal za više od 95 bodova. Malvazije s različitih položaja ponašaju se u skladu sa starosti loze: starije su uglavnom bolje . Chardonnay je neobično uvjerljiv i karakteran, a svakako je važno spomenuti da dvije malvazije još nisu dovršile fermentaciju. One, znači, fermentiraju dulje od 60 dana poslije berbe.

Marko Fakin povećao je svoje vinograde. Sad posjeduje oko 47 hektara, od čega je četrdesetak u rodu, što ga čini jednim od najvećih vinogradara u Istri ne računajući Agrolagunu. U drugom dijelu tastinga kod Fakina, uz veoma dobar pršut i fine sireve probali smo vertikalu terana Il Primo. Berba 2015. pretvorila se u uistinu veliko vino, i to prema međunarodnim kriterijima. No sve su berbe pokazale značajan potencijal odležavanja motovunskih terana, od kojih mnogi dolaze iz šezdeset godina starih vinograda s mikrourodima.

Subotu smo proveli u zabavnom društvu obitelji Klaudia Tomaza, koji upravo dovršava jednu od najimpozantnijih novih vinarija u Istri, vrijednu oko 23 milijuna kuna. Moramo spomenuti dva uzorka iz tankova: izvrsni sauvignon s 14,1 posto alkohola iz 2022. i moćno strukturirani bijeli pinot pun aroma livadnog cvijeća, novi dodatak Tomazovu portfoliju, koji bi mogao promijeniti i značajno ojačati malu scenu hrvatskih bijelih pinota.

Ne smijemo, naravno, preskočiti ni San Pancrazio crni pjenušac od terana, baziran na berbi 2016: radi se o originalnom, gastronomskom vinu, koje se uistinu ne može uspoređivati ni s jednim drugim istarskim pjenušcem.  Uz uobičajeno najbolji, u ovom slučaju dvogodišnji pršut u Istri, sjajnu pastu s martinčicama i ribeye s velikim, opojnim bijelim tartufom kušali smo niz starijih Tomazovih vina.

Najviše nas je impresionirala malvazija Sesto Senso iz 2017. godine, koja je svojedobno dobila Decanterovu zlatnu medalju. Sad vrijedi platinastu. Naš redoviti i godišnji tasting u Motovunu potvrdio je da središnja Istra spada među kvalitativno najvažnija hrvatska vinogorja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.