Veralda je prva istarska vinarija, koja je dobila Decanterovu platinastu medalju, i to još 2016. godine, za refošk Xtrian iz 2015. Današnja Veralda razvila je razmjerno širok portfolio vrhunskih pjenušaca, svježih i maceriranih bijelih vina, kao i klasičnih, snažnih crnih vina s dugim potencijalom odležavanja. Veralda je jedna od najvećih privatnih vinarija u Istri; osobito je važno da je Veralda prešla na organski uzgoj.
Veralda sutra, u utorak 22. studenog, gostuje u zagrebačkom Maredu, jednom od najpopularnijih gradskih gastrotainment restorana, u kojem kuha renomirani chef Mario Mihelj. Veraldina večera u Maredu počinje babaganoushom na hrskavom tijestu, uz pjenušac Blanc de Noirs. Uz pjenušac Xtrian Brut gospodin Mihelj pripremio je tataki od tune, s tartarom od krastavaca i mente.
Popularna malvazija Xtriana točit će se uz dimljene dagnje i jakovske kapice iz Green Egga, s crumbleom od pancete i kremom od aromatiziranog krumpira. Uz bogatu umjereno maceriranu malvaziju Doratu iz 2019. poslužit će se gnudi s umakom od taleggia, limetom, lješnjacima i misom.
Miheljeva Beef bruschetta s domaćim kečapom od gljiva i mladim špinatom, traži moćnije crno vino, poput Veraldina Refosca iz 2019. godine. Teleći striploin s umakom od crnih tartufa također zahtijeva snažno vino, pa će se uz teletinu i tartufe točiti gusti, koncentrirani Xtrian od refoška.
Sutrašnja večera u Maredu završava hrskavom toplom savijačom od jabuka, s karameliziranim lješnjacima i sladoledom od vanilije. Maredovi barmeni uz ovaj će desert miješati Lullaby, koktel od konjaka infuziranog grožđicama, porta i vanilije. Veraldina večera u Maredu košta 500 kuna.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.