Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada Giorgie Meloni želi ukinuti PDV na kruh, paštu i mlijeko na godinu dana

U novom nacrtu proračuna o kojem bi talijanski parlament trebao raspravljati u ponedjeljak, nova vlada Giorgie Meloni predlaže ukidanje PDV-a na kruh, tjesteninu i mlijeko na godinu dana. Točnije, trenutno nije jasno je li prvobitna ideja o privremenom ukidanju poreza ostala u nacrtu ili će vlada ipak predložiti smanjenje. U svakom slučaju, riječ je o potezu kojim vlada pokušava poslati poruku da u krizi vodi brigu o najsiromašnijim građanima, dok oporba i udruženja za prava potrošača upozoravaju da je riječ o populističkom i općenitom prijedlogu koji nije cilja na najsiromašnije nego obuhvaća i najbogatije.

Osim toga, kažu, samo deluzivna osoba može povjerovati da će trgovci zbog smanjenja ili ukidanja PDV-a proporcionalno sniziti cijene. Massimiliano Doni iz Nacionalne unije potrošača, prijedlog je proglasio ispraznim populizmom jer čak, kako kaže, i da trgovci snize cijene, to bi za prosječnu talijansku obitelj činilo beznačajnu razliku.  

Prema talijanskom Istatu, prosječna obitelj godišnje potroši  261,72 eura na kruh, 142,08 eura na mlijeko i 140,40 eura na tjesteninu. Ako se PDV ukine, ukupna godišnja ušteda je 21, 56 eura: 10,7 eura za kruh, 5,40 eura za tjesteninu i 6,90 eura za mlijeko. 

Treba očekivati živu raspravu i puno više prijedlog od spomenuta dva. Smanjenje PDV-a na određene proizvode na godinu dana, državu bi koštalo oko pola milijarde eura što nije puno.  Codacons, talijanska organizacija za zaštitu okoliša i prava potrošača cijelu je ideju vlade Giorgie Meloni prozvala “medijskom mjerom” i blefom koji neće donijeti koristi građanima, posebno ako se uzme u obzir da vlada Giorgie Meloni istodobno predlaže uvođenje poreza na dostavu hrane.

Ni pekari nisu zadovoljni, jer da bi porezna mjera predložena u nacrtu proračuna bila učinkovita upravo bi oni cijenu kruha, uz sav rast troškova i inflaciju, trebali sniziti  gotovo četiri posto.  Umjesto populističkog spominjanja kruha, mlijeka i pašte, predlažu aktivisti, vlada bi trebala sniziti PDV na struju i plin, i obnoviti isplatu bonusa od 200 eura koji traži predsjednik Draghi, jer se tako može konkretno pomoći upravo onima kojima je to najpotrebnije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.