Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kult Plave Kamenice i G3Spirits ponosno predstavljaju Cocktail Mundial. Matej Šimanić iz Apothece Svjetsko prvenstvo otvara s Offside Margaritom

Danas počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu. Prvo ikad održano zimi. Znamo što ljeti pijemo uz nogomet. Ali zima je bitno drukčija i kad je riječ o alkoholu; zima nameće svoja pravila o pićima. A nogomet, koji ćemo svi gledati u idućih mjesec dana, baš i ne ide bez alkohola što god mislili domaćini prvenstva.

Stoga su Kult Plave Kamenice i G3Spirits, velika zagrebačka tvrtka za distribuciju vrhunskih destilata i ozbiljnih vina, gledateljima nogometnih utakmica odlučili ponuditi drukčiji, posve hedonistički pogled na alkohol uz nogomet.

Matej Šimanić, Apotheca

Neki od najboljih hrvatskih barmena pripremili su dvanaest koktela posvećenih Svjetskom prvenstvu, baziranih na finim pićima G3Spiritsa. Duboko smo uvjereni da se uz ove koktele, koji se uz male varijacije mogu jednostavno napraviti kod kuće, u nogometu može uživati još strastvenije i veselije.

Seriju Cocktail Mundial otvaramo Offside Margaritom barmena Mateja Šimanića, bivšeg barmena Hiltona Costabella koji uz Dorijana Skoblara danas vodi jedan od najboljih hrvatskih barova, riječku Apothecu. Za prvu utakmicu Svjetskog prvenstva koju igraju Katar i Ekvador, Šimanić je pripremio Offside Margaritu.

Margarita je koktel koji je, prema različitim povijesnim zapisima, nastao između 1936. i 1953. godine. Neki tvrde da je Margarita stvorena u Meksiku, a drugi da je zapravo nastala u Londonu. Romantična verzija kaže da je jedan meksički barmen izmislio Margaritu za svoju djevojku, koja se zvala Margarita. Korporacijska verzija tvrdi da je Margaritu kreirao menadžer, danas bismo rekli ambasador brenda Jose Cuervo, velikog proizvođača tekile.

Naša Offside Margarita, bazira se na tekili Sierra Antiguo Plata, koju uvozi G3Spirits. Destilerija Sierra Unidas, osnovana u Guadalajari, u meksičkoj saveznoj državi Jalisco, danas se prodaje u više od 90 zemalja. Sierrine mlade tekile karakteriziraju čisti voćni okusi, s notama čilija i crnog papra, koji joj daju oštrinu.

Sierra Antiguo Plata koja se koristi u ovom receptu, spada u kategoriju premium tekila; ona je bijela i čista, odležavana samo u inoksu, ali i veoma kompleksna i baršunasta. Sierra Antiguo Plata idealna je za Margarite.

U ovu klasičnu Margaritu Matej Šimanić je dodao cordial od banane, jednog od najvažnijih ekvadorskih izvoznih proizvoda. Tinktura od datulje u receptu je, naravno, zbog Katara. Katarska se kuhinja ne može zamisliti bez datulja, koje ondje izvanredno uspijevaju. Tinkture su koncentrirane tekućine koje nastaju višetjednim maceriranjem voća, povrća ili drugih sastojaka biljnog porijekla u alkoholu ili octu, zbog čega imaju intenzivnu aromu i u koktelima se dodaju u  malim dozama, doslovno u kapima. Za izradu tinkture od datulja u Apotheci su koristili Tito’s votku. 

Offside Margarita 

  • 40 ml tekile Sierra Antiguo Plata
  • 25 ml svježe iscjeđenog soka limete
  • 20 ml likera od naranče
  • 15 ml banana cordiala
  • 3 kapi tinkture od datulje

Postupak

U šejkeru punom leda pomiješajte tekilu, sok od limete, liker od naranče, cordial od banane i tinkturu od datulja. Ulijte u rashlađenu čašu, čije ste rubove umočili u sol. Jednostavniju verziju Margarite možete napraviti bez cordiala i tinkture

Katar vs. Ekvador

Dosadašnji skor Utakmice -1 Katar 1 – Ekvador 0

Predviđeni sastavi

Katar (4-4-2) Al-Sheeb; Miguel, Al-Wari, Salman, Hassan, Ahmed; Hatem, Boudiaf; Al-Haydos; Ali, Afif.  

Ekvador (4-2-3-1) Dominguez; Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan; Gruezo, Caicedo, Cifuentes; Plata, Valencia, Ibarra

Prognoza Katar 1-2 Ekvador

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.