Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SKANDALČIĆ U SPLITU Gradonačelnik Puljak želi oduzeti terasu No Stressu, jednom od najuspješnijih splitskih restorana

Bitka oko štekata, terasa u centru Splita, vodi se već deset godina. Konzervatori žele da se one uklone s vrijednih arheoloških lokaliteta, gradske vlasti i ugostitelji ne čine ništa. Split je grad terasa. Turisti obožavaju sjediti unutar zidova Dioklecijanove palače, na Prokurativama, u uskim uličicama starog Splita. U nekim ulicama i trgovima prolazi se gotovo na centimetar od stolova. Na najprometnijim ulicama i trgovima terase se povećavaju svake turističke sezone, stvaraju živost i generiraju novac. No mnoge su, tvrde konzervatori, nelegalne.

Ovih dana, međutim, Slobodna Dalmacija je objavila da gradonačelnik Ivica Puljak želi poslušati konzervatore i ukloniti terase s nekih od najpopularnijih punktova, čime bi bez terasa ostali neki od najpopularnijih i najuspješnijih splitskih restorana i kafića poput No stressa, Luxora i Duje. 

Splitski konzervatori traže da se terase zabrane od Srebrnih vrata do Peristila, uključujući ulice i trgove uz katedralu sv. Dujma i kraj Željeznih i Zlatnih vrata, na Vestibulu, Ispod ure i još nekim ulicama.  Prema novom Nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu, koji je upravo na javnom savjetovanju, iz staroga Splita nestat će mnoge terase.  

Najveća čistka očekuje se na Prokurativama i na Pjaci. S Trgu Republike trebali bi se ukloniti sve terase. Osim No stressa i Lvxora koji će vjerojatno morati ukloniti jastučiće za sjedenje na stepenicama Peristila, bez vanjskih stolova bi ostala i popularna splitska Bokeria, a bez većeg dijela terasa pivnica Plac, konoba Pjaca i hotel Central. Prostor za terase trebao bi se dodati na drugom dijelu Pjace. Terase će se značajno smanjiti ili nestati zapravo u svim dijelovima Dioklecijanove palače i neposredno oko nje. Ako splitsko Gradsko vijeće izglasa ovaj prijedlog, terase se moraju ukloniti već 1. siječnja a kranji rok bi bio za 60 dana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.