Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Predstavljanje nove berbe superterana Santa Elisabetta braće Benvenuti okupilo je velik dio vinske Hrvatske

Santa Elisabetta iz Motovuna prvi je hrvatski superteran. Ne želimo reći da je Santa Elisabetta najbolji hrvatski teran; to je pitanje o kojem će se relevantno raspravljati za desetak godina, kad ćemo moći komparativno kušati vertikale Santa Elisabette, Coronicina Gran Terana, Cattunarova Kappija, Fakinova Il Prima, ali i “regularnog” terana braće Benvenuti.  Neprijeporno je međutim da je Santa Elisabetta, konceptualno govoreći, prvi superteran na tržištu.

Radi se, podsjetimo, o single vineyard teranu, koji se proizvodi u ekscentrično malim količinama i čija svaka nova berba privlači upravo nevjerojatnu pozornost profesionalne zajednice. Santa Elisabetta od prve je berbe postala kultno vino, koje je teško nabaviti i koje ima prestižan status.

Stoga je logično da se na promociji nove Santa Elisabette, održanoj u zagrebačkom Clubhouse Golfu u četvrtak 17. studenog okupio velik dio vinske Hrvatske. Santa Elisabettu iz 2018. kušali smo ovog proljeća u fazi nastajanja. Riječ je o gustom, moćnom, ekspresivnom vinu iz tople berbe, koje će za nekoliko godina kad se zaokruži vrijediti jako puno bodova, vjerojatno više od 95.

No, bodovi su ovdje manje bitni. . Značajnija je činjenica da je Santa Elisabetta odigrala jednu od ključnih uloga u afirmaciji terana kao uistinu velikog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.