Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Japanska mesnica ima listu čekanja od 30 godina za ove smrznute krokete od Kobea

Liste čekanja za restorane nisu neobična pojava. Kada smo prije nekoliko tjedana kontaktirali najbolje bečke restorane s molbom imaju li kojim slučajem mjesta u roku od dva ili tri dana, mnogi su nam rekli kako mjesta za večeru imaju tek za nekoliko mjeseci. Osteria Francescana ima prosječne liste čekanja od otprilike četiri mjeseca. Noma oko tri mjeseca. El Celler de Can Roca u Španjolskoj je trenutno bukiran do desetog mjeseca 2023. godine. Za vrhunske restorane, dakle, treba planiranja, sreće i strpljenja. Međutim, lista čekanja od trideset godina pokazuje koliko prodaja hrane može otići u pretjeranu mistifikaciju.

U ovoj priči doduše nije riječ u restoranu već obiteljskoj mesnici u Japanu koja ima tridesetogodišnju listu čekanja na zaleđene krokete od Kobe govedine. Iako im je jasno rečeno da će ako naruče danas svoj paket dobiti tek za trideset godina, kupci i dalje naručuju krokete obitelji Asahiya. Vlasnici mesnice kažu da svaki kroket koošta oko 3,5 dolara po komadu i da na svakom prodanom komadu rade gubitak, zbog enormno velike nabavne cijene Kobe govedine. 

Cilj prodaje kroketa je, naravno, privući kupce kako bi kupili i nešto od drugog mesa koje Asahiye prodaju. Projekt je pokrenut još krajem prošlog stoljeća kad je popularnost internetske trgovine tek počinjala rasti. Mesnica Asahiya 1999. je proizvodila 200 komada kroketa tjedno. Lokalni mediji napisali su priču i ona se dalje raširila kao požar. 

Kroketi se rade od tri godine stare ženske A5 govedine iz prefekture Hyogo, i s krumpirom s lokalnog ranča. Obitelj je kratko prestala proizvoditi krokete 2016. godine kad je lista čekanja bila dosegla 14 godina, no kupci su negodovali i konstantno tražili od mesnice da otvori listu, pa su povećali proizvodnju na 200 komada dnevno. Lista je u međuvremenu narasla  na 30 godina. Ovih dana svoje krokete dobivaju ljudi koji su ih naručili prije desetak godina. Vlasnik mesnice kaže da mu je najdraža dostava bila kada je usrećio pacijenta od raka, i da mu je neopisivo drago što ljudi iz udaljenih dijelova Japana mogu degustirati Kobe govedinu. Mesnica dostavlja samo na području Japana, što listu čekanja čini još fascinantnijom. Asahiya kaže i da je cijeli projekt uspio upravo zato što se mnogi kupci vraćaju po skuplju Kobe govedinu. Zanimljivo je i da na internetu nema niti jedne recenzije kroketa, makar ne na engleskom jeziku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.