Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Birkenstockovu hotelu Ambasador u Splitu održana je večera burgundske vinarije Albert Bichot, na kojoj je kuhao Hrvoje Zirojević

Predkraj ovogodišnje sezone u Splitu je, poslije veoma duge izgradnje, napokon otvoren hotel Ambasador. Hotel ima pet zvjezdica i stotinjak soba. Nalazi se na početku Zapadne obale, i sasvim će sigurno obogatiti skromnu splitsku hotelsku scenu. Vlasnik splitskog Ambasadora poznati je obućarski industrijalac, Nijemac Kalus Alex Birkenstock. Hotelski se restoran zove Mediteranee, a u njemu kuha Ivica Katić.

Albert Bichot stara je burgundska kuća utemeljena 1831. Te je godine u Monthelieu Bernard Bichot osnovao negocijantsku tvrtku, koja danas u vlasništvu ima šest vinarija u Burgundiji. Vina Alberta Bichota u Hrvatskoj distriburia  firma Vino Like.

Chefovi Ivica Katić i Hrvoje Zirojević

U srijedu 9. studenog u Ambasadorovom Mediteraneeu održana je večera u čast Bichotovih vina. Uz Ivicu Katića, u Ambasadoru je u srijedu kuhao i legendarni Hrvoje Zirojević, najugledniji splitski chef. Bichotova večera počela je burgundskim pjenušcem Cremant de Bourgogne Brut, i Katićevim tartarom od jakovskih kapica. Slijedio je Chablis s potpisnom Zirojevićevom tunom s foie gras, a zatim nesumporeni Beaujolais Villages iz 2021.

Odležani brancin chefa Katića serviran je uz Chablis Vaudesir. Vaudesir je jedan od samo sedam grand crua u Chablisu. Prostire se na 15,4 hektara, ali je specifičan po tome što je dio vinograda okrenut prema jugu, a dio prema sjeveru. Radi se o uistinu velikom, klasičnom , ultramineralnom ali i vrlo bogatom chardonnayu, s puno tipičnih aroma mokrog kamena, bijelog cvijeća i citrusa. Nuits St Georges Premier Cru iz 2018. poslužen je uz Zirojevićeva jelena u umaku od prošeka.

Novi splitski hotel izabrao je ozbiljnu vinariju i prvorazrednog gostujućeg chefa, za svoj prvi veći javni događaj. Nadamo se da će se Ambasador nastaviti držati ambicioznih profesionalnih standarda.

Foto/Jadran Babić

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.