Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel je nedavno od hrvatskog zastupnika Rationala kupio novu kuhinju. Vokal i Jug prilično su zadovoljni

“Vi znate što je naša konačna ambicija. Dvije Michelinove zvjezdice,” pričao nam je jučer oko podneva Noelov suvlasnik Ivan Jug. “Mislimo da je nova kuhinja jedan od preduvjeta da bi se približili drugoj zvjezdici.”

“Kuhinja koju sada imamo nije loša, ne smijem to tvrditi” nadovezao se Noelov chef Bruno Vokal, “Ali ta je kuhinja već dosta stara. Ona je postavljena prije više od deset godina. Noel je tu kuhinju naslijedio od Dina Galvagna i njegove Pete četvrtine. Stoga je bilo krajnje vrijeme da kupimo novu kuhinju” .

vokal

Noel je novu kuhinju nabavio od zagrebačke tvrtke Interlink – Gastro, koja je u hrvatskim ugostiteljskim krugovima najpoznatija po distribuciji i održavanju famoznih konvektomata Rational.

Međutim, Interlink – Gastro Tomislava Horvata bavi se i projektiranjem i isporučivanjem kompletne opreme profesionalne kuhinje.

Nova Noelova kuhinja isključivo je električna, ne računajući jedan manji roštilj, što znači da će biti i ekonomski učinkovitija. No Vokal i Jug kažu da su pri ulasku u investiciju imali tri snažna, dugoročna, kreativna razloga za baš ovako konfiguriranu kuhinju.

“Nova nam kuhinja omogućuje standaridizaciju tehničkih postupaka i veću preciznost u kuhanju. Pojedini njeni elementi poput Rationalova konvektomata, ali i vakumirke i schock freezera daju nam stvarno goleme mogućnosti za raznolike tehničke postupke. Dakle, standarizacija i ubrzavanje tehničkih prostupaka jedan je od jakih argumenata nove kuhinje,” kaže chef Vokal.

“Drugo, nova kuhinja stvorit će stimulativnije okruženje za naše osoblje. Sasvim je drukčije raditi u hi-tech kuhinji, nego u kuhinji kakvu imamo sada.” “I treće” dodao je sommelier Jug, “nova kuhinja predstavlja reprezentativan prostor u koji možemo dovoditi druge chefove, ali i goste. Nova će kuhinja odigrati i važnu komunikacijsku ulogu u Noelovoj prezentaciji. Osim toga, budući da olakšava i skraćuje vrijeme kuhanja, nova kuhinja omogućit će chefovima da sami gostima objašnjavaju što je na tanjurima. A nitko nije toliko dobar, tako strastven prezenter hrane kao chef koji priprema tu hranu. Dakle, nova će kuhinja unaprijediti niz bitnih aspekata Noelova kuhanja i prezentacije.”

Interlink – Gastro Noelu je isporučio slijedeći paket: parnokonvekcijski aparat Rational, shock freezer Iirinox, stroj za vakumiranje Orved, perilicu suđa Meiko i termički blok Palux Maitre. Njemački je Rational, podsjetimo, proizvođač vjerojatno najboljih profesionalnih konvektomata na svijetu. Irinox je tvrtka iz Trevisa utemeljna 1989. godine, specijalisti su za profesionalnu ugostiteljsku rashladnu opremu najvišeg ranga, uključujući blast chillere i shock freezere. Orved je tvtka sa sjevera Italije iznimno ugledna među profesionalcima, koja se bavi visokim tehnologijama u vakumiranju hrane. Bruno Vokal kaže da Orvedova vakumirka može, primjerice, marinirati hranu, ali da može funkcionirati i kao sous vide.

Palux je njemački brand koji se bavi izradom profesionalnih kuhinjskih elemenata po narudžbi. Palux je, dakle, visokokotehnološki bespoke, koji je Noelu isporučio kompletnu termičku liniju kuhinje, uključujući površine koje se brzo ugrijavaju strujom, slične indukcijskim štednjacima. 

Bruno Vokal osobito je pohvalio Paluxovu prostornu ekonomičnost. Vokal kaže da mu je s Paluxovim termičkim blokom puno lakše organizirati druge strojeve u kuhinji, uključujući razne blendere za koje sada ima više mjesta.

Noel će novu hi-tech kuhinju, vjerojatno najmoderniju u Zagrebu, ugraditi tijekom zimskog godišnjeg odmora koji počinje 7. siječnja. Pa će tako Noel ponovno učiniti korak naprijed u osuvremenjavanju hrvatske restoranske scene.

Posebno je zanimljivo da je Noel cijelu kuhinju, od konvektomata, preko termičkog bloka, do perilice, mogao naručiti na jednom mjestu. Interlink – Gastro projektirao je, u suradnji s Noelovim chefom, i tehnički opremio novu kuhinju jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Ne znamo baš puno firmi sposobnih isporučiti cijelu novu kuhinju s komponentama koje spadaju među najbolje u svijetu profesionalne kuhinjske opreme.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.